torsdag, september 11, 2008

Kvinnoprästmotstånd och att leva som en jude?

Idag har jag fastnat för två pågående teologiska debatter. Den ena återfinns på Dag Sandahls blogg och handlar om kvinnoprästmotstånd. Finns det sådant fortfarande? Knappast något motstånd, men frågan är fortfarande het av det enkla skälet att ingen har lyckats visa att det är rätt med kvinnliga präster. Förutom rent politiskt. Läs gärna Dags blogg, www.ostran.se/bloggar/dagblogg. Den talar för sig själv så jag lämnar den okommenterad.

Den andra diskussionen är nästan lika fantastiskt. Den handlar om Lars Enarsson och Stig Åke Gerdvall. De tycker att vi ska skrota allt kristet och i stället att vi ska leva som judar. I alla fall enligt Världen Idag, från i måndags 8/9. Varifrån kommer allt? Jag tycker det var extra intressant eftersom jag själv just håller på med Galaterbrevet, snart är färdig och ska gå tillbaka till Apg 15, Jerusalemsmötet år 49 e Kr. Det är klart att vi ska betrakta judarna som våra andliga föräldrar och att vi behöver hitta tillbaka till det som förenar oss, tron på Messias, men det får väl finnas gränser ... Vill du till detta lägga att Jesus inte ska tillbedjas kan du gå till www.messianskaforeningen.se/se/se.htm

Det kan verka senastionsmakeri eller irrelevant, men för mig är detta två viktiga och principiella teologiska frågor. Kanske är de värda att återkomma till.

3 kommentarer:

Jonny sa...

Svenska Kyrkan har ju infört både det ena och det andra som mer är i linje med vad sekulariserade politiker tycker än vad Guds Ord säger. Så då får man hitta nya tolkningsnycklar, krysta till det lite..och så simsalabim så har vi kvinnliga präster, homopräster, miljöpräster, gudstjänster utan syndabekännelse etc etc. I frikyrkan är det väl mer att man inte var så noga med ämbetet och därför öppnade upp det för alla som kände sig kallade. Men idag är det det korrekta som gäller där också många gånger. Tänk om kyrkan hade haft en större känsla för vad det egentligen innebär att vara herde. Då hade man också förstått mer om evangelister och diakoner. Egentligen har det med hela skapelsen att göra där de olika rollerna ska suddas ut.

När det gäller den messianska trenden, så har du förstås helt rätt. Där finns vissa som kört i diket rejält så att de inte ens befinner sig i kristenhetens utkanter. De har lämnat kartan.

Anonym sa...

Men är det inte det som är själva grejen i dag. Allt är tillåtet. Vi kan inte säga att någon har fel. vi kan bara bekräfta dessa avarter, eller iaf förväntas bekräfta. gör vi inte det så kränker vi

/cobi

Unknown sa...

Hej Håkan!
Jag heter Anders Branderud, är 23 år och bor i Täby. Jag har praktiserat ortodox judendom via Netzarim (www.netzarim.co.il), som är efterföljare till första århundradets Ribi Yehoshua (Messias), sen 05-2007.

Så vem var då den historiska Jesus som levde under det första århundradet?
James Parkes, Bagatti, Barrie Wilson, Charlesworth; alla världserkända auktoriteters forskning i detta område gör att det inte finns något tvivel att Ribi Yehoshua var en farisé av Hileils (han var också en farisé) skola. Det finns ingen allvarlig dispyt om detta bland forskare i detta område.
Ribi Yehoshua undervisade i synagogor vilket var en fariséeisk instituition.

Det är bevisat av Dödahavsrullarna 4QMMT att fariséerna praktiserade Torahn (Instruktion) – den judiska Bibeln – inklusive den muntliga Torahn."

Faktum är att forskare på ledande universitet (t.ex. Bart Ehrman) och även de mest auktoritativa kristna forskare är överens om att NT har fått doktriner tillagda. Se vår hemsida (längst upp); klicka på ”Glossaries” på förstasidan; klicka sedan på ”N”; bläddra till NT.

För övrigt rekommenderar jag boken
"How Jesus became Christian" av forskaren Barrie Wilson; www.barriewilson.com

Vänliga hälsningar,
Anders Branderud