fredag, mars 13, 2009

Har ordet församlingen blivit helt meningslöst?

Nu är i det närmaste klart att S:ta Klara vänner "tar över" gudstjänstlivet och det ekonomiska ansvaret för anställningarna i Klara kyrka. Bra. Då får Sören Ekström frågan: Har det nu blivit en församling i församlingen? Nej, inte alls, svarar han. Konstruktionen liknar mer Ansgarsstiftelsen i Uppsala eller Laurentiistiftelsen i Lund. De firar visserligen gudstjänst i egna kyrkolokaler. Här är det mer fråga om "ett lån", men konstruktionen kan bli ett mönster för liknande gemenskaper runt om i landet, fortsätter Ekström.

Jag tycker detta är underbart och hopppas att de troende organiserar sig i celler för att sedan fira gudstjänst inom de olika samfunden. Jag tror detta är en del av framtiden. Men visst talar vi om nya församlingar, - i bibliska mening. Om det fortfarande är känsligt så låt oss använda andra ord då. Men då åfår vi väl på nytt samtala om vad som kännetecknar en församling.

1 kommentar:

Anonym sa...

men är det ändå inte tråkigt att det inte ryms inom Svenska kyrkan. Tacka vet jag Finland som lyckades hålla allt detta inom sig.