onsdag, april 14, 2010

Idag tog Värnamo församling ett stort steg framåt

Den här dagen har alla anställda i församlingsvårdande tjänst varit samlade för att tala om ... framtiden. Vi har ju en ny kyrkoherde och vi eller åtminsone jag väntar spänt på hur vi ska komma vidare. Jag tycker bilden klarnat efter den här dagen. Hur då? Kanske kan jag sammanfatta det på följande sätt: Vår kyrkoherde är införstådd med vad jag kallar det nya paradigmet och med nödvändigheten av att ta det på allvar och förmodligen också med att implementera det. Detta är ett STORT framsteg. Det betyder att ALLA anställda kommer att få del av det och förmodligen rätta sig efter det, - om det genomförs vist och det tror jag han är mäktig att göra. Vad det betyder i praktiken? Tja, till exempel att vi slutar behandla människor som objekt, att vi slutar bedöma framgång i antalet besökare eller till och med att vi hjälper människor att växa i sin tro. Detta är ett fokus som Svenska kyrkan inte vanligtvis har.

Men det är klart att kvar står det faktum att inte bara kyrkoherden som i vår kyrkoordning har väldigt stor makt utan alla vi som är anställda har bra betalt för att utföra det den officiella kyrkan vill att vi ska utföra. Våra levnadsvillkor är därmed mycket tuffa. Vi lever och verkar i ett spänningsfält.

Sammanfattningsvis kan man säga att NU arbetar vi i Värnamo församling på ett paradigmskifte inom de ramar som gäller. Jag tror att vi kan komma långt i det avseeendet, men är medveten om att vi då också kommer att utmanas på ett särskilt sätt när det gäller den lokala ekumeniken och andra åtaganden som går utöver de ramar inom vilka vi lever. Jag få nog anledning att komma tillbka till detta.

I morgon måste jag ta mig till Växjö och sedan på kvällen kommer Hans Sundberg och Lotta. Det ska bli gott att få träffa dem igen. Vi har ju konferens på lördag!

1 kommentar:

Emma igen sa...

Jag hoppas att helgen blir bra och givande för er alla!