lördag, maj 15, 2010

Kyrkans strukturella framtid

Som tidigare framgått har jag valts in i både Kyrkomöte och stiftsstyrelse, om än bara ersättare för Dag Sandahl i det senare fallet. Det innebär att jag får del av en hel del material. Idag har jag läst igenom Strukturer för framtidens församling, ett utskick från den Strukturutredning Kyrkostyrelsen tillsatt. Den innehåller tankar som både uppmuntrar och skrämmer. Jag kunde ge exempel på både ock. Uppdraget handlar om att förutse hur "församlingen" kommer att vara organiserad år 2025. Ingen lätt uppgift med andra ord i synnerhet inte om kyrkan ska anpassa sig till samhället. Det vet vi ju inte alls vart det tar vägen. Men här kommer tre exempel.

Först; Det handlar ändå om att "församlingen" kommer att vara organiserad ungefär som idag med tillhörighet till ett stift samordnat med andra stift på nationell nivå. I diskussionerna finns en glidning från församlingen, via stift till nationell nivå. I det senare fallet skulle alla medlemmar, all makt (även om den delegeras) och all ekonomi (även om den distribueras) samlas på nationell nivå. En jättelik centralisering med andra ord. Varför inte? Vi slipper massor med administration och kan koncentrera oss på vårt andliga uppdrag? Skälet till att vi förmodligen måste stå emot en sådan utveckling är att "församlingarnas" självständighet minskar i samma takt som centralmaktens ökar. Detta skulle också fortsättningsvis vad jag förstår göra Svenska kyrkan intressant för politikerna. Där makten samlas, dit går också politikerna. Det ska bli intressant att följa diskusionerna framöver och kanske kan jag dela med mig av dessa på denna blogg. Utredningen ska vara klar 1 april 2011 och föreläggas oss på Kyrkomötet 2012. Jo, jo.

Sedan; Mycket av utvecklingen verkar vara förutbestämd. Ta detta med begravningsverksamheten till exempel. Staten har just avslutat en utredning som innebär att alla människor inom en och samma kommun ska ha samma begravningsavgift. Det låter bra och är nog så också. Men vad innebär det för "församlingen"? Nu är det varje samfällighet som bestämmer avgiften även om några medlemmar bor i Värnamo kommun och andra i Sävsjö. Alltså måste avgiften bestämmas av kommunen, det vill säga "församlingen" får anpassa sig. I ett av förslagen inför framtiden diskuteras att församlingens gränser därför ska sammanfalla med kommunens. Och så fortsätter det på punkt efter punkt.

Ytterligare; Ett annat mer eller mindre tvingande exempel är utbetalningen av löner. Som det är nu har varje "församling" eller samfällighet ansvar för detta. Men med dagens nätverksbaserade lösningar skulle det bli betydligt billigare att alla Svenska kyrkans anställda fick sina löner från Stockholm. Så gör också andra större företag. Då kan vi samtidigt spara genom att säga upp en hel del personal. Förändringar blir det oavsett vad vi önskar.

Denna utveckling övertygar mig mer och mer om hur viktig de heligas gemenskap är och kommer att vara. Denna gemenskap ska ha Jesus som Herren och själv ansvara för den. Den ska läsa och leva av Guds Ord, ta emot Honom genom Sakramentet, verka för den lokala församlingens endräkt under ett endräktigt presbyterium. Jag är övertygad om att Herren själv kommer att bygga denna gemenskap. Men vi behöver vara lyhörda och villiga att gå den väg Herren visar - nu.

Inga kommentarer: