måndag, maj 31, 2010

Vems ärenden går Carl Bildt?

Nu kommer det massiva protester från framför allt länderna i väst med Turkiet och Sverige i spetsen. Det är för tidigt att dra några slutsatser, men min fråga står kvar; Vilket syfte hade Ship to Gaza? Nu har den frågan ställts också av TV-nyheterna och de flesta talar om nödvändigheten av en utredning. Förhoppningsvis ska den utredningen visa inte bara vad som hänt utan också vilka motiv som ligger bakom Ship to Gaza. Var det främst en politisk aktion? Det är uppenbart att israelerna bedömde det så. Det är också skälet till att ett antal personer häktats och att flera kan komma att häktas. Sedan kvarstår ändå frågan om det var en rätt bedömning.

Svenska politiker med utrikesminister Carl Bildt i spetsen verkar redan ha löst frågan. Han talar om övervåld, om först ett samlat EU-fördömande, senare världs-fördömande och en blockad mot Israel. Lars Ohly skriker ut sin vrede och kallar israelerna för mördare. Jag menar att det är en överreaktion som sannolikt säger mer om deras förförståelse än om israelernas avsikt. Det är allom bekant att det funnits en växande kritik mot Israel under många år. I den meningen är denna incident en droppe, visserligen den droppen som fått bägaren att rinna över, men ändå.

Då kan det vara på sin plats att erinra om att denna krigsliknande handling faktiskt ingår i ett krig. Israel har ända sedan 1948 legat i krig med de flesta arabstaterna och gör det fortfarande. Kriget mot Palestina och särskilt Hamas är ett krig som utkämpas med hjälp av ekonomi, blockader, kontroller, husbyggen,propaganda och så vidare. Detta är den nya världens krig och det vi sett nu ingår som en del i detta krig.

Tyvärr trappas detta krig upp nu och vinnare så här långt är det muslimska Turkiet som nu får möjlighet att bryta sin tidigare ganska goda relation till Israel. Den största vinnaren kommer förmodligen att vara Iran som helst vill utplåna Israel, men även Syrien får medvind i sin kamp mot Israel.

Dem som förlorar mest på detta är Israel, men det kanske var det som var syftet med aktionen Ship to Gaza?

Inga kommentarer: