måndag, maj 31, 2010

Vilket är syftet med Ship to Gaza?

Nu har Ship to Gaza nått sitt mål. De 600 deltagarna har arresterats av Israelisk militär. Det officiella målet var att hjälpa Gazas befolkning med förnödenheter, men trodde de verkligen att det var möjligt? Är de så dåligt pålästa?

Israel Defence Forces (IDF) det vill säga den israeliska försvarsmakten hade i god tid bett konvojen att avbryta aktionen. Antingen vänder ni om eller följer oss till Ashdod, Israels hamn. Aktivisterna väljer att inte lyda utan fortsätta. Israeliska helikoptrar cirkulerar i luften och krigsfartyg ligger runtomkring. Konvojen fortsätter. IDF bestämmer sig för att borda Ship to Gaza genom att fira ner soldaterna från helikoptrar med rep. Soldaterna möts av basebollträn, stålrör, knivar och öppen eld. Några aktivister lyckas ta ett vapen från en israeliska soldat och eldslossning bryter ut. IDF säger att aktivisterna var välplanerade och uppträdde som allt annat än fredsaktivister, snarare som en lynchmobb. Jag förstår att det minst sagt var spänt läge. Aktionen började klockan 02.00 och avslutades 08.00. Uppgifterna om antalet dödade skiftar från 10 till 16 personer. Så småningom kommer siffran att fastställas och en utredning om vad som hänt att äga rum.

Nu riktas blickarna mot Israel och deras aktion, - som vanligt. Det är därför jag frågar efter syftet med Ship to Gaza. Vill rörelsen hjälpa Gaza-borna med förnödenheter eller använda sig av freden som vapen mot Israel? Vill rörelsen väcka väldsopinion mot Israel? Det lär inte dröja alltför länge innan vi bättre kan urskilja situationen.

Mina källor är inte svenska massmedia utan Jerusalem Post, Ship to Gazas hemsida och New York Times. Först senare ska jag läsa svensk massmedia. Undrar om de ens kommer att ställa den fråga jag ställt?

Inga kommentarer: