torsdag, juni 17, 2010

Ny biskop på väg till Växjö stift

Idag har jag varit i Växjö Domkyrka. Vi skulle ta fram kandidater till biskopsvalet den 30 augusti. Det blev en rätt avslagen historia värd några kommentarer. När de 541röstberättigade tillfrågades om det fanns ytterligare kandidater blev det helt tyst. Det var det jag menade med avslaget. Ingen laddning. Men kanske beror det delvis på att alla faktiskt fått vara med i hela processen den här gången. Det har hållits möten runtom i stiftet och alla har fått tillfälle att föra fram sina kandidater. Så det var liksom redan gjort. Det fanns inget att tillägga, trots det relativt svaga startfältet (om kandidaterna ursäktar. Det finns undantag.) Det fanns nu 12 kandidater. Samtidigt redovisades de 13 som hade tackat nej. Bland dem återfanns Bo Brander. Så 25 var med andra ord tillfrågade. Resultatet? Det blev enligt följande:

238 röster: Jan-Olof Johansson
57 röster: Lisa Tegby
54 röster: Kjell O Lejon
36 röster: Per Eckerdal
35 röster: Dag Sandahl
24 röster: Annika Borg
24 röster: Christopher Meakin
22 röster: Magnus Hedin
18 röster: Torbjörn Edebol
16 röster: Håkan E Wilhelmsson
7 röster: Mats Hagelin
5 röster: Pär AJ Persson

Det betyder att de fem översta som var för sig fick mer än 5 % av rösterna går vidare till biskopsvalet 30 augusti. Nu några kommentarer.

1. När för-mötena hölls framkom att stiftet önskade få en biskop som är andlig ledare, visionär och inspiratör. Men varför väljer man då gentlemannen och diplomaten Jan-Olof Johansson? Förklara det, den som kan. (Jag har ingenting emot Jan-Olof. Han kanske rent av är den bäste även om det innebär att vi måste välja en ny biskop igen om några år. Jan-Olof är född -48. Som sagt han kanske är bäst, men kom inte och säg att han stämmer in på sökprofilen.)

2. Hur kan Jan-Olof vinna med en sådan förkrossande överlägsenhet? Det sägs att på stiftskansliet diskuterar man om Jan-Olof ska vinna i första omgången eller andra. Jag vet att han är omtyckt, men SÅ omtyckt? Han har ju fem gånger mer röster än tvåan! Jag misstänker att han är lekmännens man och att prästkåren är splittrad.

3. Dagen innan valet publicerade Smålandsposten ett inlägg skrivet av fem av stiftets kvinnliga präster. De fick gott om utrymme - förstås - och ville att vi alla skulle rösta på Lisa Tegby. De delade också ut material i pausen just innan röstningen. Men det räckte ändå inte till mer än 57 röster av 541. Men visst hon kom tvåa.

4. Dag Sandahl gick vidare trots att många (?) valde att inte rösta på honom av det skälet att "han blir ju ändå inte behörighetsförklarad. Det är en borkastad röst". Jo,jo så såg det ut rent mänskligt. Jag är glad och stolt över att jag la min röst på Dag. Och mest glad över att han nu faktiskt är på banan! Kanske kan det få många fler att rösta på honom när det drar ihop sig den 30 augusti. Då är ju rösten INTE bortkastad. Tvärtom. Den behövs! Om inte annat som en markering.

5. Vår förre kyrkoherde Pär A.J. Persson är också värd en kommentar. Inte hans person, hans vilja att bli biskop eller det låga antalet röster han fick. MEN vad ska Värnamo Nyheter skriva? Denna lokalblaska som ensidigt hyllat vår lokale martyr, inte sällan på bekostnad av oss andra som är så elaka. Vad ska de skriva nu? Hur ska de förklara debaclet? Kommer Thomas Lundh som förhoppningsvis läser detta att kommentera något? Vi får vänta och se. Jag lovar att återkomma.

1 kommentar:

alert sa...

Tror du någon av dessa känner Jesus?!

Finns det någon frälst person överhuvudtaget inom svenska kyrkan!?

KNAPPAST!