fredag, oktober 01, 2010

Nåd utöver nåd i Kyrkomötet

Nu är det en halvtimme kvar till sista passet. Om jag minns rätt kallas det bara avslutning. Den första veckan är avklarad och Frimodig kyrka är mer frimodig än någonsin. Vår gruppledare Bertil Murray sammanfattade våra glädjerapporter från utskottsarbetet. Han sa; Det var som när Jesu lärjungar hade sänts ut två och två. De kom tillbaka med stor glädje. Ingenting hade fattats dem. (Det hör till saken att vi är just tolv ledamöter med Bertil som ledare) MEN, tillade han, gläd er inte över att andarna är er underdåniga, utan över att era namn är skrivna i Livets bok. Det var en rörande sammanfattning.

Kan ni tänka er; Utan att ha kunnat erövra några platser i kraft av egna mandat har vi deltagit i alla utskotten + att vi igår fick med Dag Sandahl som ersättare i Kyrkostyrelsen. Vi är alla medvetna om att detta är en gåva, nåd utöver nåd. Den platsen betyder oerhört mycket. Många avgörande inriktningar sker just i Kyrkostyrelsen. Det var detta jag hoppades på när jag igår skrev att vi hade förhoppningar. Ett av de stora partierna gav oss en ersättarplats. Vi vet inte varför.

Jag har också sett att det skrivits både i Dagen, Världen Idag och Kyrkans Tidning om Kyrkomötet. Kanske inte så konstigt, men där har KD:s handlande hängts ut. Jag tror att de får det tufft framöver. Nu säger de visserligen att de inte är KD, utan en opolitisk grupp kristdemokrater inom Svenska kyrkan, men i praktiken har de visat att de är politiker rakt igenom. Det hindrar inte att vi i vissa frågor kan hitta varandra, men det hoppas jag vi kan inom alla partier.

Nu blir det snart att resa hem till Värnamo, smälta något och sedan ladda för nästa session. Saken är annars den att vi som grupp redan laddar för nästa år! Vi har lärt oss mycket och har en hel del mycket intressanta motioner på gång till nästa år. Jag tycker det vore fint om vi alltmer kunde styra över intresset åt det teologiska hållet. Vi behöver på nytt ta upp grundfrågorna; Vem är Fadern? Vem är Jesus och den Helige Ande? Hur förhåller sig bekännelsen till dessa tre? Kan man fira gudstjänst utan att gudstjänsten relaterar till gemenskapen? Och så vidare, och så vidare ...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Men se där sprack bilden av de tolv som sänds ut. För Bertil Murray hörde också till dem som sändes två och två. Och som fick erfara samma glädje. Det var väl bara i valberedningen han var den ende från FRIMODIG KYRKA som fick chansen att glädja sig. Ett konstruktivt och härligt gäng mötte han där.
Bertil

Anonym sa...

Det är väl så att om ni hade begärt proportionellt val hade ni haft en ordinarie i kyrkostyrelsen. Ni känner er inte lurade eller så?

Anonym sa...

Vid proportionellt val hade det väl inte blivit någon ordinarie. FK har 13 mandat och det hade väl krävts 16 för att den manövern skulle fungerat?

Karin sa...

Grattis! Det hade väl inte varit omöjligt att KR ändrat sig och valtekniskt samverkat med FK.

Blir lite fundersam över bilden som ni använder om ert arbete. Ser ni inte oss andra i kyrkomötet också som lärjungar till Jesus? Eller hör vi till kategorin "ormar och skorpioner"?

Trevlig helg önskar Karin

Håkan Sunnliden sa...

Hej Karin och tack för hälsningen. Det var just precis vad vi sa till KR, men tydligen talade vi för döva öron. Det jag rent allmänt (dvs också inom rikspolitiken) uppfattar som tråktigt är att "de stora och starka" sluter sig samman och marginaliser de små. Jag tror inte det håller i längden, än mindre i ett mångkulturellt samhälle. I stället behöver vi i framtiden fråga varandra: "Vad kan du bidra med?"

Vad lärjungaskapet beträffar är jag glad för att vara i ett sammanhang där det värderas högt. Jag tror inte tanken med "de 72" var att göra andra till ormar. Det var glädje som var i centrum.

Karin sa...

Mm, var lite orolig att ni läst Mark 6:7ff inför utskottsarbetet. À propos det där med två och två.

Javisst kan FK bidra. Men jag tror att fler lyssnar om vi också ses som bärare av den kristna tron.