måndag, februari 21, 2011

Jag passar på att surfa runt lite

Idag är det ledig dag. Jag passar på att surfa runt lite bland bloggarna. Det händer regelbundet att jag tar del av Karin Långström-Vinges blogg . Igår recenserade hon chefsteologen Christina Grenhpls bok Levande teologi. Jag borde kanske läsa boken, men fruktar att den leder till missmod och vrede. Recensionen tycks bekräfta just det. Karin skriver att Christina stänger dörren för fundamentallism och kärlekslöshet, och antyder metoden för detta. Metoden är nytänkande och gränssprängande. Jag skakar på huvudet och surfar vidare via Karins blogg till FiSK (Folkpartister i Svenska kyrkan) och konstaterar att de har haft årsmöte den 2 oktober 2010. Jag läser den enda motionen och känner att jag fort måste därifrån. Motionen handlar om att kyrkoråden ska utvärdera prästens predikningar. Jag citerar:

Svenska kyrkans medlemmar blir allt färre. Folk flyr gudstjänsterna, vars viktigaste inslag är predikan. Vad kan Fisk göra åt detta?
Predikningar är offentlig verksamhet som vi förtroendevalda har ett ansvar för. Det är viktigt att ställa samma krav på präster och predikanter som på andra ledare i samhället. En början till utveckling på detta område vore att låta åhörarna aktivt utvärdera gudstjänsternas predikningar i våra kyrkor, ett grepp som ibland förekommit i media (TV-programmet Magasinet t ex), dock ytterst sällan, eller någonsin (?) inom kyrkan själv.
Utvärderingen kunde genomföras på lokal nivå av kyrkoråden.


Det är svårt att ur ett allmänkyrkligt perspektiv tro att detta alls händer. Den som själv vill läsa kan klicka här . Jag hittar inget protokoll och vet inte hur motionen behandlades, men kanske dyker den upp som motion i kyrkomötet till hösten. Vi får se.

Nu är det nog färdigsurfat för min del. I allafall i den här riktningen. Jag har en annan länk som jag inte hunnit med. Det är kyrkofadern Chrysostomos utläggningar av 1 Korintierbrevet. Jag tror jag går dit i stället.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Anpassa predikan efter åhörarna står det.
Arma fiskar!

Vad blir nästa steg? Avskeda präster som inte predikar som fiskarna önkskar!??
Jag har trott att det är den Helige anden som hjälper präster att predika. Vad tror ni?

Varför förminska Guds Andes kraft!?
DN

Anonym sa...

Och du som höll höll på att fastna i fiskdamernas klor under kyrkomötesdagarna.
Jonna