torsdag, februari 03, 2011

Värnamo församling - en missionell församling

Insamlingen till Albanien går åt rätt håll. För någon vecka sedan kunde vi skicka 10.000;- till det översvämmningsdrabbade Shokdra i norra Albanien. Jag ska försöka lägga ut några bilder framöver från vår insats. På söndag ska vi samlas några stycken för att diskutera hur vi ska gå vidare med missionen i Albanien. Vi har tre möjliga projekt på gång. För det första ska vi fortsätta att hålla vår bibelvecka i Pogradesh på platsen där diktatorn Hoxha (död 1985) hade sitt sommarresidens. Tänk att vi kunnat ha vår bibelvecka på just den platsen! Nu planerar våra vänner att bygga ett konferenscenter på tomten bredvid som de köpte för ett år sedan. På bilden ser du en modell av hur det hela är tänkt. I de mindre husen ska det bo om jag minns rätt 8 lägerdeltagare.


För det andra har det projekt vi först satsade på gått i stå, men nu verkar det som att det kommer att nystarta. Det handlar om arbetet bland de unga i slumstaden Bathore strax utanför Tirana. Där bor flera av våra vänner och nu vill Elona som arbetar inne på kontoret i Tirana under ett års tid åka dit för att undervisa dem som redan är med i "vårt kristna arbete" (de kallar det så) i datakunskap och engelska. Projektet kommer att kosta drygt 50.000;-. Jag tror vi ska satsa på detta.
Bilden nedan visar barnen från vårt första besök för några år sedan. Jag undrar var de befinner sig idag?


För det tredje har vi god kontakt med andra vänner som ännu inte är kristna. De önskar få med oss i ett jorbruksprojekt i en av bergsbyarna öster om Tirana. Jag har ännu inte varit där men hoppas kunna komma dit senare i år. Den största utmaningen här är att hjälpa byborna att inse att vi som missionärer inte kommer för att ersätta kommunistregimen, det vill säga bara ge dem vad de behöver. Vi vill se en tankens omvändelse, mänsklig värdighet och eget ansvarstagande!

Inga kommentarer: