måndag, mars 07, 2011

Vilket rabalder om ett litet vigselförordnande

Det var väldigt vilken känslig fråga detta var. Om du klickar på
Jacobs blogg så får du veta vad jag egentligen sagt. Bäst vi tar det från början så att det åtminstone blir rätt fråga som diskuteras. Det är alltså INTE så att jag vänder mig mot de homosexuella, det är INTE ens så att jag vänder mig mot statens
äktenskapsbalk som du hittar här om du är intresserad av vad lagen säger. Nej, det är värre än så. Jag menar paradoxalt nog just så som många av mina kritiker säger; Svenska kyrkan ska inte svansa efter staten! Därför skickar jag tillbaka mitt förordnande till staten. Vi är skilda från staten och måste nu se över vilka följder detta får för oss. Då rör vi vid fem stora viktiga områden som jag vill sätta sökarljuset på. I all korthet klipper jag från Jacobs blogg. Vilken glädje att man åtminstone har barn som fattar vad det är fråga om. Alltså, det olyckliga beslutet:

1. Det påverkar den kyrkliga demokratin. 800 präster var emot förslaget och hälften av biskoparna anande vad det var fråga om. Ändå likt en demokratisk diktatur kördes vi alla över.

2. Det påverkar Svenska kyrkans internationella och ekumeniska kontakter negativt. Flera stora världsvida kyrkor och samfund har tagit avstånd från vårt sätt att besluta. För att inte tala om andra religioner, till exempel en halv miljon muslimer bara i lilla Sverige.

3. Det påverkar Svenska kyrkans lära och undervisning. Detta kommer först att synas i den nya Kyrkohandboken som planeras till 2014.

4. Det påverkar församlingarnas pastoraler. (pastoraler anger hur församilngen ska arbeta med till exempel dop, begravningar osv.)

5. Det påverkar prästens identitet. Är man en sämre präst om man väljer att skicka tillbaka förordnandet? Kyrkomötet har sagt att båda åsikterna är lika mycket värda. Slutsatsen blir då att ingen präst kan prickas av domkapitlet.

Som varje seriös läsare av denna blogg förstår är saken inte avslutad med detta. Nu får vi hoppas att fler präster följer efter och att frågan om hur Svenska kyrkan ska hantera frågan framöver väcks på nytt i Kyrkomötet. Som det ser ut nu är Svenska kyrkan på väg fel åt fel håll och jag vill inte vara med längre i det avseendet. Ska det väcka sådant rabalder för att en präst gör upp med staten om att avstå. Vi har väl religionsfrihet i landet Sverige?

8 kommentarer:

Johan sa...

Toppen att du klargör återigen! Tydlighet är en dygd onekligen, särskilt i denna fråga som har trådar som sträcker sig långt bortom den enskilda prästens samvete.

Tack också för att du tydliggör att du inte vänder dig mot oss homosexuella. Det måste med nödvändighet tydligöras om och om igen - som jag berört tidigare i kommentarer här.

Att man får reaktioner som med kraft markerar mot homofobi och liknande bör inte förvåna. Det går ju inte att skilja den den här frågan från frågan om hur man bemöter den homosexuella människan i församlingen och med tanke på det pastorala slarv med vilket vi "hanterats" det senaste decenniet, välkomnas allt ansvarstagande nu med värme.

Åter: Tack för ditt för din tydlighet.

Anonym sa...

Håkan, religionsfrihet get inte frihet att diskriminera.


Ps. Har du någonsin sett filmen Brokeback Mountain? Om inte, så kanske du borde det.

/Monika Andersson

Håkan Sunnliden sa...

Monika, Du får nog läsa på lite bättre. Jag har inte diskriminerat någon och när jag nu mitt vigselförordnande dras in drabbar det mig. Inte de homosexuella. Jag vill inte diskriminera någon. Det kan vara ännu ett skäl bland de många andra varför jag skickar tillbaka förordnandet. Men tack i alla fall för din kommentar.

Pontus sa...

Det är glädjande att någon vågar diskutera SvK:s struktur, hur beslut lämpligen fattas och så vidare. Ni har ett mycket svårt arv att göra upp med, hur ni förhåller er till den världsliga makten och så vidare.

Ett ämne för fastan...

Lycka till!

Bror i Kristus,
Pontus

Anonym sa...

Det är inte bara ni präster som lider av kyrkans svansande för staten utan också andra kyrkligt anställda! Litanian behöver bedjas om och om igen....men: "Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord."
Allt gott!
Harry.

Anonym sa...

Håkan, jag antog att din åsikt är att ingen präst borde viga homosexuella eftersom du avsäger dig din rätt att viga i protest?

Det skulle i högsta grad påverka homosexualla.

Förstår inte riktigt. Du avsäger dig rätten eftersom du inte vill diskriminera? Hur får du ihop den logiken?


Monika Andersson

Anonym sa...

Äktenskapet är instiftat av Gud i en vis avsikt. Om man inte tror på Guds ord kan man inte bli präst i Jesu Kristi kyrka. Varför vill den som inte tror på Guds ord vigas i en kristen kyrka ? Är man mindre värd om man registrerar sig borgeligt ?

En livserfaren

Håkan Sunnliden sa...

Monika, jag väljer att ta upp din förståelse i nästa blogg.