söndag, april 17, 2011

Relationerna ska ingå i infrastrukturen

Det är i skrivande stund Palmsöndagens eftermiddag. Vi har firat en härlig Högmässa, mycket folk och med Jesus i centrum. Jesus i centrum har det också varit på konferensen Smågruppernas DNA. I konferensen deltog ett 40-tal personer från alla möjliga håll och kanter. På fredagen gjordes en resumé över åren som har gått och på lördagsförmiddagen kunde vi konstatera att detta med smågrupper (läs celler) inte kan läggas åt sidan. Tvärtom verkar det som att tiden har hunnit ikapp oss. Den lilla gemenskapen är i praktiken mer aktuell än tidigare.

Med tiden har det visat sig hur viktigt det är att de små gemenskaperna ingår i något större sammanhang och framöver behöver vi fördjupa oss i hur den infrastruktur ser ut som binder samman de små gemenskaperna på ett naturligt sätt. Här är vi inte framme och det är troligt att bara Herren själv kan åstadkomma detta om relationerna mellan anställda, förtroendevalda, präster och lekmän ska samverka på ett naturligt sätt. Det är en självklarhet att vi alla möts i Högmässa och om så vore fallet skulle det förmodligen räcka långt, men för att vi ska mötas och samverka i vardagen, dra åt samma håll, krävs sannolikt just ett mirakel. Men varför inte? Mirakler har skett förut. Det går inte att planera för mirakler, men med en rätt planering kan mirakler ske utefter vägen. Och i vissa lägen krävs att mirakler sker.

Värnamo församling inbjuder till en mycket intressant fördjupningsdag den 8 maj. Du hittar programmet genom att klicka här . Till denna dag är samtliga förtroendevalda inbjudna och alla anställda kommenderade, men dagen är också öppen för allmänheten. Efter Högmässan inbjuds till lunch och kl 13.30 inleder Kyrkoherden med ett anförande rubricerat: Paradigmskifte! Därefter får deltagarna (förhandsanmälan är nödvändig) ta del av fyra olika seminarier på samma tema. Min bön är att denna dag dels ska hjälpa oss att tänka i de nya banor som är helt nödvändiga om vi ska överleva och komma vidare och dels bryta ner massor med gamla invanda tankebanor om vad en församling är och hur den ska fungera. Har du intresse och möjlighet att vara med är du varmt välkommen!

Efter denna dag kvarstår frågan om hur relationerna ska kunna ingå i strukturen. Men målet kommer att vara tydligare och i bästa fall kommer fler människor att förstå vad som sker.

---

Till sist vill jag bara meddela att jag nu nåtts av kallelsen från Domkapitlet. Den 19 maj kl 10.00 ska jag frågas ut eller undersökas av två jurister. Jag är osäker på vad det betyder, men kommer att rapportera på ett sådant sätt att alla förstår hur jag ser på det hela. Men jag avstår tills vidare eftersom jag inte vill gå händelserna i förväg.

Nu går jag till Finnvedsvallen. IFK Värnamo tar emot Ljungskile. Det är den första hemmamatchen i Superettan och solen skiner ute. Jag hoppas laget är bättre organiserat än församlingen. Allt gott!

Inga kommentarer: