fredag, maj 06, 2011

Det rör på sig

Kommer just från tandläkaren. Nu har det gått en vecka sedan Frimodig kyrka var i Berlin och samtalade. Det finns mycket att blogga ifrån från dessa dagar. Låt mig här bara nämna Strukturutredningen i korthet. De flesta av mina läsare är kanske inte särskilt intresserade, men det är en viktig utredning som innebär att kyrkovalet fortsättningsvis bara gäller pastoratet. I ett pastorat (som har en kyrkoherde) kan det finnas 5, 10, 15 20 eller fler församlingar. Det är pastoratet som leder alltihop. Det betyder i praktiken att "all makt" utgår därifrån, men också att församlingarna slipper allt detta. Du som läsare kan fundera vidare på fördelar och nackdelar. Vill du läsa en presentation av det hela kan du klicka här : Där finns en intervju med utredningens ordförande och du kan också klicka vidare och få del av hela utredningen. En sak som kan vara bra att förstå redan nu är emellertid att Svenska kyrkan på högre nivå knappast intresserar sig för att bygga församling. Det går inte heller att bygga församlingen uppifrån. Nu kommer det framöver att helt ch hållet beror på DIG om det ska finnas någon församling alls. Få andra bryr sig. Jag lär återkomma till den.

Jag måste bara visa bilden av en äkta Eisbein, det vill säga fläsklägg. Denna serverades på en av restaurangerna vars namn jag glömt. Men själva rätten glömmer jag aldrig. En vecka senare rör den sig fortfarande i magen.



Jag har faktiskt mycket mer att berätta för att inte tala om minst ett par mycket spännande böcker jag läst på sistone, till exempel Karen Armstrongs bok För Guds skull.

Nu måste jag åka till Jönköping där Hela Människan håller sin riksstämma unde dagarna tre. I morgon lördag har också Frimodig kyrka sitt årsmötet. Också det i Jönköping. Får se om jag kan smita ifrån en stund. Det är inte lätt att vara på två ställen på samma gång, men det kan vara värt ett försök.

På tisdag är det dags att bli undersökt av stiftets jurister. Jag har också fått besked om att jag får närvara på Domkapitlets sammanträde den 16 maj. Det ska bli intressant och som sagt det rör på sig.

2 kommentarer:

Carina Etander Rimborg sa...

Du skriver "En sak som kan vara bra att förstå redan nu är emellertid att Svenska kyrkan på högre nivå knappast intresserar sig för att bygga församling."
Vad grundar du det påståendet på?
Som jag har förstått det (utan i detalj ha läst hela utredning) är ju ändå att nu kan vi verkligen ha församling överallt - där det finns ett invigt kyrkorum, där det firas regelbunden gudstjänst och där det finns minst fyra förtroendevalda som är med och tar ansvar. Är inte det att bygga församling?

De regleringar som har skett i i många stift, med gigantiska sammanslagningar (jag säger inte sammanläggningar) har inte varit bra för församlingslivet. Nu kan detta förändras med strukturutredningens förslag. Är inte det bra?

Håkan Sunnliden sa...

Hej Carina. Jag grundar det framför allt på vår Biskops ord; "Nu har vi tre viktiga ärenden framför oss. Först ekonomin, sedan strukturutredningen och sedan kyrkobyggnaderna". Men sedan också på det faktum att församalingen i mer kristlig mening byggs aldrig uppifrån, utan nerifrån. Det handlar om människor som förändras därför att de vill vara Jesu lärjungar. Där har du rätt i att dessa slipper ägna sig åt de tunga frågorna. De kan ägna sig åt sin gudstjänst och sin efterföljelse. Samtidigt kan jag fråga mig hur ska de kunna utveckla församlingen inom Svenska kyrkan utan pengar, makt och med risk för en hel del kontraorders uppifrån. Det återstår att se.

Jag lär återkomma till strukturutredningen när jag har läst den. Den har ännu inte kommmit i tryck, utan jag har bara hört om de i andra hand. Fast det går att läsa den på nätet.