torsdag, november 03, 2011

Debatt i P 1 "Människor och tro", kl 14.30

Häromdagen publicerades den intervju Värnamo Nyheter gjorde med mig. Jag läste den inte innan eftersom jag nu litar på journalisten Henrik Timner. Han berättade vad han ville skriva och jag godkände det hela. Men igår läste jag den som sagt och slogs av tanken; Har jag verkligen sagt så? Är jag så kritisk mot kyrkopolitikerna? Intervjun som bar rubriken "Sunnliden kritisk mot 'utrensningspolitik' i kyrkomöte" var ord och inga visor. Efter att ha läst den tvån gånger inser jag att just så kritisk är jag. Värnamo Nyheter gjoprde ett bra jhobb. De återgav vad jag sagt. Tyvärr får jag inte publicera intervjun här och inte går det att länka till den heller. Men ett par citat kan väl duga.

"... trots det ser han sig delvis som vinnare. Han menar att årets kyrkomöte synliggjorde det politiska spelet och det han kallar den "politiserade nya statskyran".
- Alla ledamöter från S och C gick emot mig. Det blev tydligt i debatten att man hade bestämt sig i förväg i slutna rum. Jag hade inte en chans att vinna, säger Håkan Sunnliden."

och längre ner

"Vad kyrkostyrelsen ska återkomma med är enligt Håkan Sunnliden rent tvång.
- Säkerställa betyder ju att tvinga. Alla ska rätta in sig i ledet. I debatten sa man att man "måste stämma i bäcken", säger han och fortsätter:
- De styrs av rädslor. Jag tycker kyrkan ska drivas av tron."

Idag kom så Kyrkans Tidning. Jag visste att de skulle skriva om debatten och att ärkebiskopen skulle säga ... ingenting, men inte att Susanne Wigorts Yngvesson skulle skriva under rubriken "å andra sidan". Hon har rubriken "Maktdemonstration mot dem som inte vill viga" och hon är om möjligt ännu tydligare än jag. Dessutom kan jag länka till hennes tankar. Det gör jag gärna.
Klicka här. Först kommer tidningens mer officiella kommentar eller rädsla sedan kommer Susannes kommentar. När jag klickade mig till dessa sidor såg jag att också förre chefredaktören Ingvar Laxvik fört fram tankar liknande mina. Det är klart att jag blir glad när jag läser Laxviks enkla logik. Det här passar mig bra inför morgondagens debatt i P 1 Människor och tro. Kl 14.30 ska jag än en gång möta Olle Burell (S) i en direktsändning. Den här gången har vi facit i hand. Fast inte hela eftersom frågan kommer att leva vidare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vem vill tillhöra Olle Burells kyrka?
Tror Burell på Kristus (det räcker inte
med Olof Palme eller andra goda med-
borgare)? Vad vill han med kyrkan (med
centerns hjälp - inte med Guds hjälp - här gäller majoritetsprincipen - inte
allsmäktighetsprincipen).Jag blir för var dag mer och mer tveksam. ÄR DETTA
EN DEL AV KRISTI KYRKA eller det ett människosamfund?

Leif Ekstedt sa...

Tänk om Svenska Kyrkan funderat över annat än sina pengar - möjligheten att förlora indrivning av kyrkoskatten via Skatteverket var i fara.

Tio Guds Bud förekommer på bl.a. Google med étt flertal nästan likalydande skrivningar.

Äktenskapsbalken kunde ha klarat Svenska Kyrkan ifrån att frestas vad gäller äktenskapsfrågan.
Hade den sekuläre Statsministern m.fl. tänkt tanken att det är en sekulär lag som skall hanteras av statlig myndighet - utan att blanda in några andra så var det säkert så att SvK infört välsignelseakter. Inget äktenskap oavsett enkönat eller tvåkönat hade blivit åsidosatt av lagen. Äktenskapsbalken ger samma rätt och skyldighet för alla par. Lagen är bra.

Men den fria Svenska Kyrkan är låst av Kyrkomötet - där Politikerna har mest att säga till om.