torsdag, februari 16, 2012

Var med på dessa unika dagar

Tack för gratulationer på min högtidsdag. Jag firar fortfarande och kommer nog att göra resten av mitt liv. Vi har så mycket att vara tacksamma för och följaktligen att fira. Men nu till saken:

Den 2-3 mars kommer Värnamo församling att ha en konferensdag kring konceptet Tilltro. Vi talade om det på präst- och diakonsamlingen i morse och jag blev väldigt uppmuntrad av detta samtal. Jag ska förklara varför. Min förra blogg handlade om hur de nya vägarna plötsligt börjar bli synliga. Nu börjar en av dem bli riktigt synlig här i Värnamo; nämligen den sjätte av de förut nämnda. Jag har tidigare berättat om det närmast mirakulösa beslut Växjö stift tagit genom konceptet Tilltro. Konceptet följer samma principer som Cellkyrkan närmast exakt. När vi "begravde konceptet Cellkyrkan" i Värnamo eftersom församlingsledningen inte var med på noterna och det fick till följd att församlingen splittrades, visste vi inte vad som skulle komma istället. Bara några månader senare tar Växjö stiftsledning beslut om konceptet Tilltro och aviserar att de vill se detta i samtliga av stiftets församlingar var det svårt att tro att vi hörde rätt.

Tidigare talade vi ganska mycket om att ha Jesus i centrum och att låta alla verksamheter ha detta som målsättning. Vi beskylldes ofta för att vara elitistiska och för att nedvärdera andra, eftersom vi själva var i centrum och sedan ville att andra skulle komma efter. Det gick inte. När jag ser skeendet i backspegeln tog vi sannolikt vår utgångspunkt i splittringen för att sedan försöka "få ihop det". Förutom att församlingsledningen inte var med på detta köptes den förundrade kyrkoherden under turbulensen och vi fick ett två år långt vakuum.

Konceptet Tilltro betyder att man istället utgår från att Jesus är i centrum och sedan arbetar man från att få ut detta, få se det förverkligat i alla församlingens verksamheter. Om församlingsledningen i samförstånd kan vara överens om att Jesus är konceptet är mycket, vunnit. Jesus är inte längre vårt mål, utan vår utgångspunkt! Och tror det eller ej; Här löses den gordiska knuten. Det verkar som att kyrkoherden och kyrkorådet bejakar att Jesus är i centrum, - med uppbackning av Växjö stift! Nu ska detta förverkligas. Strategin är med andra ord klar. Ut med Jesus i alla verksamheter. Koncepter säger visserligen "Vårda det heliga", men det som menas är att ha Jesus i centrum. Konceptet lyder:

Vårda det heliga genom lärjungaskap idag, förtroendefullt ledarskap, bygga levande gemenskaper och göra skillnad i världen.

Du återfinner det på Växjö stifts hemsida där också Biskop Johansson presenterar det. Det fina när den gordiska knuten är löst är att konceptet inte dömer ut eller hotar några befintliga verksamheter. Det bara tillför eller förstärker Guds närvaro.

Jag rekommenderar er alla att vara med på dessa unika dagar. Be till Gud att så många församlingsbor som möjligt vår tag på konceptet, för sedan återstår bara att förverkliga det! Programmet hittar du på min blogg från den 9 januar 2012. Jag återkommer med detaljerna.

Inga kommentarer: