torsdag, juni 21, 2012

En solskenshistoria

Nu måste jag berätta en solskenshistoria även om de som bor i Värnamo redan känner till den.

Det finns ett familjeföretag i Värnamo som sedan 1944 tillverkar detaljer som nitar och fästelement. Vad jag förstår tillverkar de också efter särskilda beställningar. De är naturligtvis riktiga proffs i sin gren. Företaget heter Nominit AB. De har 45 anställda och ytterligare 10 som nu är pensionerade. Ägarna är syskonen Sixten och Ingrid Norhed. De är komna till ålder, 88 resp 80 år gamla och de har inga arvtagare. Företaget är deras skötebarn. De har haft en trogen personal och de har alltid varit måna om att personalen ska trivas. Syskonen har jobbat ända fram till förra året då de drabbades av sjukdom.

De har genom åren fört över en del av vinsten till en särskild stiftelse vars ändamål är att främja välfärden för de anställda samt viss forskning. Nu har de bestämt sig för att lagom till midsommar dela ut en del pengar till de anställda.

Här måste jag göra ett stopp och påminna om att utdelningen inte gäller några bonusar till eventuella chefer eller till några stora aktieägare, utan till de anställda. De som har jobbat upp till fyra år i företaget får vardera en miljon kronor och därefter ökar summan med 200 000;- för varje år i de varit anställda i företaget. De som har jobbat 24 år eller mer får sålunda två milojner eller mer berättar Värnamo Nyheter.

Självklart är personalen överväldigad. De hade fått höra i förväg att det skulle delas ut pengar till midsommar, men ingen trodde att det handlade om sammanlagt 114 miljoner. Nej, det tror jag det. 25 % ska delas ut till midsommar, ytterligare 25 % till julen och sedan ska 50 % sättas in som pensionssparande för respektiver anställd. Det var väl en solskenshistoria värd att inte bara berätta utan också att betänka.

Om det är en solskenshistoria två är kanske att ta i. Men jag såg nu att förklaringarna till 1 Kor nu till dels är tillgängliga på nätet, klicka här. Det är de tio första timmarna som är utlagda men jag vet att det snart kommer fler förklaringar på temat 1 Kor. Jag har gjort 55 timmar och har kapitel 15 och 16 kvar till hösten.

Jag hade först tänkt kommenterar biskop emeritus Koskinens mini-ledare i Kyrkans Tidning, men vill inte förstöra kvällen med det. Nu får det bli fotboll istället.Tjeckien mot Portugal. Morsning! Någon annan får ta sig an biskop emeritus Koskinen.

1 kommentar:

Peter T sa...

Jag blir nog mer uppmuntrad av Nominit än av Koskinen, så jag låter nog bli att läsa honom.

Jag funderar på att ladda ner bibelförklaringarna och minns med glädje de nio kasettbanden med din karakteristiska inlevelsefulla röst tala om "Guds lille paisare".