fredag, juni 29, 2012

Ni skulle bara veta ...


Det är skönt med semester. Idag har Kari bjudit mig på lunch, en dyr sådan. Vi besökte Tiraholm och  Tiraholms fiskerestaurang. Den ligger vid sjön Bolmen, fem mil utanför Värnamo. Den kan ni med fördel besöka någon gång. Jag åt inledningsvis en klassiker från Italien gjord på regnbågslax serverad med olivolja, basilika och rostade pinjenötter. Huvudrätten blev grillad gösfilé penslad med kallpressad rapsolja och örtkryddan Kustmums från Lynga Ört, serverad med en morotsbaserad gräddfilssås. Om någon hade frågat mig om jag alls kunde tänka mig att äta gös skulle svaret blivit nej, men tillagad på det här sättet blir svaret ja.


Jag lovade att publicera utkastet till den andra motionen om mission i Sverige. Här kommer det:

Förtydliga missionen i Sverige

Förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att snarast låta ämnet mission i Sverige ingå i de kyrkliga utbildningarna.
2. Kyrkomötet beslutar uppmana biskoparna att skriva ett biskopsbrev på temat mission i Sverige.

Motivering
I kyrkostyrelsens skrivelse 2012:1 benämns Svenska kyrkan som en missionerande folkkyrka. Kyrkostyrelsen avser att i samspel med stift och församlingar utveckla en vision avseende kyrkans missionsuppdrag. Den nationella nivåns insats blir att tillhandahålla resurser och mötesplatser samt bidra med omvärldsanalys, forskning och kommunikation.

Den grundläggande uppgiften att utöva mission kräver för uppgiften skickliggjorda präster och diakoner. Det är dessa tillsammans med förtroendevalda och övriga anställda som i sin tur ska inspirera och bistå gudstjänstfirarna som vittnen. Det är därför av vikt att ämnet mission i Sverige snarast ingår i de kyrkliga utbildningarna. Varje anställd borde ha kunskap om och insikt i det grundläggande uppdraget. Vad menas med mission i en sekulär stat? Vilka faktorer gör att vissa gudstjänster lockar till sig deltagare medan andra inte gör det? Vad kan vi lära från missionsfälten? 

Eftersom missionen främst sker genom relationer och därför att varje gudstjänstfirare är en nyckelperson bör biskoparna uppmanas att utkomma med ett biskopsbrev i saken tillgängligt för alla.

---

Inte heller denna är så lång, men det är saken som är den viktiga. Jag hörde förresten idag från en tillförlitlig källa att när Kyrkoordningen förbereddes så fick sakkunnige gå upp till civildepartementet och presentera förslaget. Det löd då att den grundläggande uppgiften är att fira gudstjänst, undervisa och bedriva diakoni. Då lär civilministern ha sagt; Men mission då? Är det inte Svenska kyrkans uppgift att  missionera? 

Den sakkunnige fick ta med sig detta tillbaka och när Svenska kyrkans folk samlades och diskuterade saken men de visste inte riktigt vad begreppet mission kunde innebära. De tyckte ändå det var bäst att ta med det. Sagt och gjort. Jojo, så kan det gå till.

Vi är med andra ord på ruta ett. Låt oss då inte förtvivla genom att tycka att vi aldrig får får vilja igenom. Vi har knappt börjat! Det är naturligtvis fortfarande så att mission i praktiken drivs av lokala lekmän, men det hindrar inte att det ska återspegla hela kyrkans vilja.

Kom gärna med fler kommentarer. För övrigt arbetar jag vidare med motionen Avskaffa domkapitlen. Ni skulle bara veta vad som händer runtomkring.-



Inga kommentarer: