onsdag, november 21, 2012

Kyrkomötet beslutar

Nyss har kyrkomötet avslutats. Vi har röstat igenom allt i en rasande fart. Ärligt talat är jag att inte övertygad om att alla riktigt hänger med i svängarna. På förmiddagen körde vi 2,5 timmar i ett sträck bara med propositioner, avslag och bifall. 30 min före lunch föreslog Bertil Murray (FK) att vi skulle tidigarelägga lunchen med en halvtimme eftersom vi kanske var lite trötta. Förslaget gick igenom utan att någon begärde votering. Det var det första och hittills enda förslaget FK har fått igenom.

Strukturutredningen gick igenom som väntat. Beslutet kommer att få en rad konsekvenser och drabba olika beroende på var du bor. Bert Löndahl (FK) hade yrkat avslag på hela utredningen och eftersom han i många stycken hade oss andra med sig gjorde vi en skriftlig reservation till hela paketet. Kanske ska jag lägga ut den i sin helhet här på bloggen när jag bara får den som fil. I papperet jag har framför mig, 3/4-dels A4, står att läsa att vi delar kyrkomötets bedömning att situationen för Svenska kyrkan måste hanteras men att vi uppfattar det fattade beslutet mer som ett uttryck för krisen än som en lösning av den.

De politiska partierna kan inte längre förse Svenska kyrkans struktur med tillräckligt antal politiker och därför måste något göras. Risken, skriver FK vidare, är att organisationsförändringen fungerar som ett självbedrägeri, men att ingen förändring faktiskt äger rum. FK skriver: "Detta är ett förhållande som döljs av en grandios framställningskonst, där det som är brist på närhet med en politisk övertalningsdefinition kallas 'närhet' och det som är brist på samverkan följdriktigt kallas 'samverkan'". Reservationen talar också om församlingens grundläggande betydelse, men som sagt hela kan jag kanske publicera senare.

Mina reservationer ansågs upptagna i det arbete som pågår. 60 milj avsätts för att förmedla kunskap och tänka mission. När det kom till röstning begärde jag först votering och sedan rösträkning. Jag ville se hur landet låg när det gällde huvudtanken att inrätta ett råd för mission i Sverige. Motionen föll med siffrorna 188 mot, 43 för och 8 som avstod. Inte så illa, tycker jag. Jag lägger ut mitt anförande på nästa blogg. Om fem minuter eftersom jag har det här.
Motionerna om präster och diakoner som saknar anställning i Svenska kyrkan av olika skäl tycker jag behandlades onödigt svalt. Hela problematiken anses tillhöra biskoparna och det kan vara värt att notera.

Du kan be din biskop att värna extra om de präster och diakoner som som står utan tjänst. Se till att där finns en kommunikation, att de blir inbjudna till kontrakts- occh stiftssamlingar och, om de vill, kan se en väg tillbaka till tjänst. De är ju vigda till livslång tjänst. Och om du känner någon präst eller diakon så berätta för dem om biskoparnas omsorg.

En annan riktigt stor fråga var den om Kairosdokumentet och Israel- och Palestinafrågan. Jag avstod från de flesta röstningarna, de var flera, eftersom jag anser att frågan inte alls hör hemma i kyrkomötet. Jag lämnade in en skriftlig reservation. Så när kyrkomötets uttalande dyker upp i media kan du veta att jag inte står bakom.

Det kommer att införas en avdelning om ekumenik i kyrkoordningen. Den placeras sist, av praktiska skäl sägs det, men den borde varit först. Denna avdelning framstår som en bekännelse. Tyvärr har biskoparna lyckats klämman in ett längre stycke som jag inte alls gillar. I det blandas ekumenik mellan kyrkor och samfund samman med religionsdialog. De förnekade visserligen detta, men vänta får du se. Alve Svensson (KD) försökte få bort de tre sista orden, här kursiverade, i följande avslutande sats: 

samt att söka Guds tilltal i mötet med varje människa oavsett religiös tradition.

Tanken är att när vi hör Gud genom andra kan vi göra det också genom dem som inte alls står i någon religiös tradition. Det finns inte tre kategorier av människor; kristna, religiösa och icke-religiösa. Och om det finns det vill vi lyssna ödmjukt också till dem som inte har någon religiös tradition. Förslaget föll med 102 röster mot 131 och 6 nerlagda. Så det var lite nära. Nu finne i kyrkoordningen ett ganska långt stycke som helt utspelar sig på skapelsens plan. Biskop Antje Jackelén menade också uttryckligen i diskussionen att begreppet ekumenik nog måste omdefinieras. Dess kontext är religionsdialog, menade hon.

Det togs även en rad andra beslut. Om du vill fråga om något engående kyrkomötet är du välkommen att kommentera på min blogg. Du kanske inte får svar idag, eftersom jag ska med tåget till Småland om en stund, men så snart som möjligt ska jag kommentera.



5 kommentarer:

Anonym sa...

Hur lyder kyrkomötets uttalande om Kairosdokumentet?
Du behöver inte skriva allt men skriv andemeningen.
För eller emot Israel?

Fia

Håkan Sunnliden sa...

Protokollet har inte kommit än så jag kan inte svara exakt, Men så här är det återgett i Kyrkans Tidning och jag tror det stämmer bra:

Kyrkomötet beslöt därmed bland annat att kyrkostyrelsen ska fortsätta kräva ett slut på den israeliska ockupationen av Västbanken, östra Jerusalem och Gaza.

Kyrkomötet beslöt också med stor majoritet (148 för och 60 mot, 29 som avstod) att rekommendera församlingarna att följa Kairos Palestina-dokumentet att avbryta investeringar, införa sanktioner och bojkotta företag och produkter från israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark, samt att stödja de krafter som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter i Gaza.

Dessutom antog kyrkomötet Ekumenikutskottets förslag att mot svenska regeringen verka för ett fullvärdigt palestinskt medlemskap i FN, och inte bara den utökade observatörsstatus som den palestinska förhandlingsdelegationen just nu själva strävar efter.

Anonym sa...

Tack för besväret snälla fina prästman. Jag har inte kyrkans tidningar därför frågade jag dig. Jag har uppfattat dig som en ödmjuk och troende präst.

Var är kyrkan på väg? Nästa beslut blir väl att kyrkobyggnader skall igenbommas och säljas till hitkommande muslimer från Gaza.

Jag tar inget emot palestinier men de styrs av fel folk.

Fia

Anonym sa...

Tillägg!!!! Det är inte så att alla muslimer är fel. De flesta av dem vill ha fred med sina grannar. Det blir fel när Hamas och liknande antifredorganisationer styr områden i Mellanöstern.

Fia

Peter T sa...

Nu har väl biskopen i Lund helt tappat sin akademiska skolning!
Ekumenik kommer från Oikos, familjen som samlas, i vidare mening de som samlas runt Kristus.
Religionsdialog inkluderar långt fler än de som samlas runt Kristus.

Men det kankse är för mycket att begära så grundlägande kunskap i NT:s grekiska från en Teol. Dr?