söndag, januari 20, 2013

Jesus the Jew

Så har det blivit kväll och jag väntar på att Agenda ska börja och lika mycket på att få se Zlatans PSG spela mot Bordeaux, Jag får väl zappa mellan kanalerna en stund. Jag brukar se på Agenda eftersom jag tycker om sådant som är lite mer genomtänkt, som för fram analyser och väger resultaten mot varandra. I kväll ska tydligen Annie Lööf debattera med vänsterledaren Jonas Sjöstedt om jag såg rätt. Jag måste tyvärr medge att jag anfäktades av viss skadeglädje när jag såg att opinionssiffrorna nått de lägsta nivåer C-partiet någonsin haft. Somliga straffar Gud med en gång, tänkte jag. Jag får kanske ta upp detta med vår Herre i aftonbönen senare - om han har något att invända. Jag tänker naturligtvis på C-partiets idéprogram. Den som vill få en kort resumé kan klicka här och läsa en artikel i di.se. Någon försvarade dem med att Annie Lööf har backat och att det inte kommer att gå igenom. Nej, det får vi sannerligen hoppas att det inte gör. Men vi kan aldrig glömma att det hjärtat är fullt av det talar munnen. Tankar om månggifte, slopad arvsrätt, avskaffad skolplikt och fri invandring är så vanliga att de kunde komma med i C-partiets idéprogram. Jag vågar lova att (F), (MP) och kanske några till inte ligger långt efter. Jag förmodar att Annie Lööf försöker slingra sig ur detta lite senare ikväll.


Annars är jag mest upptagen med rabbinen Schmuley Botech, ovan, och nu senast Geza Vermes, nedan. Tyvärr tror jag att den senare är lika okänd som den förre i Sverige även om jag fann Vermes´ böcker på adlibris. Han var den förste professorn i Judaism i Oxford och har skrivit ett antal böcker om juden Jesus. Det var också i Oxford på Blackwells Bookshop jag fann och köpte boken. Vermes var faktiskt den som först använde epitetet "juden Jesus" nämligen i boken Jesus the Jew från 1973. Sedan dess har mycket hänt på området. Den bok jag läser heter Christian Beginnings och är en genomgång av urkyrkan från år 30 till och med Nicaea år 325. Den är mycket spännande eftersom utgångspunkten är den judiska.


Geza Vermes bok Christian Beginnings kom ut så sent som förra året vilket är rätt imponerande eftersom han är född 1924. Den framstår för mig som en sorts sammanfattning av ett livsverk där han presenterar urkyrkan som en karismatisk Jesus rörelse. Förutom att jag lär mig mycket får jag också helt nya frågeställningar. Både Boteach och Vermes menar att Jesus ska hänföras till den judiska tron och att kristen tro börjar först med Paulus. De båda författarnas oomstridda beläsenhet tvingar mig att reflektera mer än en gång och att på nytt fråga mig vem jag är som präst i Svenska kyrkan.

Tänk om böcker som dessa kunde vara tillgängliga och lästa på svenska. Men jag förstår problemet. Det kostar att översätta, att trycka, att marknadsföra också böcker som dessa. Det blir dyrt, små upplagor, kanske 1000 ex och svårt att sälja dem. En dålig affär med andra ord. Men tänk vad svenska präster och pastorer missar! Vi blir utan grundläggande forskning och nya kunskaper och hålls kvar i mörkrets okunnighet. Förvisso starka ord, men jag har faktiskt varit med och läst i snart 40 år. Tack och lov för adlibris. Där finns imponerande mycket att hämta, relativt snabbt och till bra priser. Om vi bara hjälper varandra med tipsen!

Nu börjar snart matchen! Både den på TV2 och den på TV4Sport.

7 kommentarer:

Populisten sa...

Det är väl just det faktum att Jesus var jude som gör kristendomen så speciell. Alla andra religionsstiftare har stiftat religionen i kraft av den lära de predikat, men Jesus intagen särställning genom att ha stiftat kristendomen endast genom att leva sitt liv. Det var inte vad han sa som gjorde skillnad utan vad han gjorde. Sedan blev det upp till apostlarna att reda ut de teologiska konsekvenserna efteråt.

För mig blir den intressantaste frågan därmed inte vad detta betyder för kristendomen utan vad det betyder för judendomen. Är det gamla förbundet giltigt efter den första påskdagen? Men det är förvisso inte en fråga som primärt rör mig som kristen.

Anonym sa...

Du skrev i ett tidigare blogginlägg att du inte hört talas om rabbi Shmuley Boteach tidigare. Tror han är mer känd bland oss ateister, än bland kristna. Har sett alla, tror jag, debatter mellan Boteach och Hitchens, Harris mfl. Finns på Youtube. Mvh Olof Olsson

Joel L sa...

En generös inställning till invandring är väl aldrig fel, angående centerns idéprogram. I övrigt måste jag säga att programmet var långt från vad man önskar för landet Sverige, men det är nog tyvärr så att vi har en tuff framtid, vi som vill tro på Guds Ord.

Anonym sa...

Såg ett intressant program i Norsk Tv samtal mellan Hanne Nabintu Herland, relgionshistoriker och forskare i utrikespolitik globaliserning mm. båda är orädda att sticka ut med obekväma synpunkter på bla religionsdialog, invandring, segregering ffa i förorter mm

http://www.visjonnorge.com/index.php?sideID=397714&ledd1=264&mid=87091968

serien kommer att omfatta fem program,"heta" ämnen i samhällsdebatten."Herland osensurerat" AT

Ulrika Zwaard sa...

Bra boktips. Adlibris är stället för bokälskare, och det man inte hittar där vad gäller engelskspråkig facklitteratur finns på Amazon.
På universitetens teologiutbildningar används mycket engelskspråkig litteratur, så jag tror inte svenska pastorer och präster missar så mycket pga att bra böcker inte översätts. Kan tvärtom vara en fördela att läsa på orginalspråket. Att behärska engelska i tal och skrift är väl dessutom det minsta man kan begära av en svensk utbildad teolog nu för tiden. Det skulle bara finnas ett bra forum för boktips... kanske tidskriften evangelium? Eller tipsa SPT?

Håkan Sunnliden sa...

Tack Olof för tipset om debatterna på YouTube. Jag har just sett intervjun när boken Kosher Jesus gjordes. Men där finns mycket att se. Jag rekommenderar alla att se något klipp med rabbinen.

Och tack AT för progammen om Herland osensurerat. Jag har inte hunnit med något av dem annat än att konstatera att länken fungerar.

Och tack Ulrika för uppmuntran. Vi får väl börja med att rekommendera lite oftare på våra bloggar. Det var förresten längesedan du skrev något, men jag tycker bestämt att du ska försöka ta dina intryck från missionsarbetet i Oxford vidare å något sätt.

Anonym sa...

Hoppsan! Jag såg att mitt boktips hade kommit under fel blogginlägg.

Håkan! Du bör kolla in följande titlar: "The Real Kosher Jesus" och "Answering Jewish Objections to Jesus (band 1-5)" samt "60 Questions Christians ask about Jewish beliefs and practices".

Michael Brown är en messiansk jude och dessutom en personlig vän till Rabbi Boetach och har för övrigt debatterat mot honom ett flertal tillfällen. Browns bok "The Real Kosher Jesus" är just ett svar på Boteachs "Kosher Jesus".

Besök gärna Michael Browns hemsida askdrbrown.org Han har ett dagligt radioprogram som man kan ladda ner till mp3 som är mycket bra. Kan rekommenderas m a o.
mvh Magnus Nordlund