torsdag, april 04, 2013

Frimodig Kyrka

Nu är arbetsdagen slut och det är snart dags att gå till vespern. Då passar jag på att läsa några bloggar och som så ofta står Dag Sandahl för frimodigheten.

Jag upptäckte just att han fått informationen om kyrkoherden som vill avskeda assistenten som själv vill välja när han går till nattvardsbordet. Om du inte har läst bloggen så gör gärna det. Läs den i synnerhet med tanke på några av kommentarerna där man menar att samma beteende pågår på våra pastoralinstitut. Det är ju fruktansvärt. Jag tycker att Dags uppmaning; Anmäl kyrkoherden för Domkapitlet! ska tas som en god och omsorgsfull uppmaning. Nu blir det inte så eftersom jag råkar veta att det hela har rett ut sig, men det är möjligt att det inte är sista gången Svenska kyrkans överhet försöker tvinga någon att gå till nattvarden. Jag var själv med om detta när jag gick prakten 1978 men trodde att det som var den tidens stora strid var övergånget nu. Men tydligen inte. Mannen (för det var en man) blev sedan biskop!

Frimodig kyrka har verkligen stått i fokus under veckan. Det tycker jag passar bra med tanke på Påskveckan. Gruppen i Växjö stift skrev två motioner till Stiftsfullmäktige och båda gick igenom med framgång. I den första föreslogs att ett antal punkter med syfte till förnyelse och förändring skulle utredas och så blir det. Jag återkommer gärna till dessa punkter. Och i den andra föreslogs att stiftet skulle ta initiativ till och utreda hur det gamla DDR lurade oss under senare delen av 1900-talet, fram till dess fall. Så nu blir det en vetenskaplig konferens i ämnet i november månad. Så då lär vi återkomma med mer information.

Jag kan också berätta att Frimodig kyrka redan har lämnat in sina fyra första motioner till kyrkomötet. Kanske är det rent av fråga om motion nr 1, 2, 3 och 4 om ingen annan har hunnit lämna in andra än tidigare. Motionerna handlar i tur och ordning om gudstjänst, undervisning, mission och diakoni. När vi var samlade i Rättvik lyckades vi prestera en hel kyrkoordning. Nu lämnar vi inte in den men vi har underlag för en hel del och som sagt motionerna 1-4 är just att börja i rätt ände! Och alla 13 ledamöterna, från skilda traditioner, har skrivit under dem.

Sedan visade det sig också att Dagens Seglora uppmärksammat Frimodig kyrka. Det var inte oväntat att det skulle ske i formen av ett påhopp. Dagens Seglora har tidigare visat vad den går för och det har inte varit några uppmuntrande tillrop vare sig mot Annika Borg och Kristen opinion eller Dag Sandahl och Frimodig kyrka. Hur kan det komma sig att Stockholms stift håller Dagens Seglora under armarna. Har de betalt för att skriva bloggar?

Händelserna ovan relaterar inte till varandra men annars kan man undra om valrörelsen har satt igång. I sådana fall rösta på Frimodig kyrka!

2 kommentarer:

Lasse sa...

Läs Birros kommentar i dagens(11/4)Dagen.

Håkan Sunnliden sa...

Jag har läst den. Den var mycket bra. Ju fler som säger ifrån desto bättre.