onsdag, juni 26, 2013

Är du sjuk?

Bra fråga. Det är bara jag som kan besvara den, har jag nyss lärt mig?

Jag är på väg ut ur fem dagars mycket hög feber, det vill säga över 40 grader hela tiden. Dag som natt. Inte sovit en blund. Andra natten gick jag genom eld, men jag mötte framför allt Herre. Vidunderligt.

Det började förra måndagen och på torsdagseftermiddagen efter väl (?) förrättad verk blev det sängen. Sedan gick midsommarhelgen spårlöst förbi. Jag saknade högmässorna. Ingenting annat. På måndagen lyckades jag ta mig till läkaren, en fantastisk människa. Han heter Gudmundur fick jag veta. Kommer från Island. Perfekt svenska. Jag tyckte han sa att det var tredje sommaren han var här. Han var fantastisk eftersom han lyssnade underifrån som det heter och gav mig den tid jag behövde. Det hade samlats många tankar vid det här laget. På väg till honom insåg jag att det kan knappast kan vara ens en svårare influensa. Mycket riktigt. Inget i öron, näsa eller hals. "Bara" ihållande hög feber med värk i kroppen. Jag tänkte att det i värsta fall var det slitage jag levt med under en längre tid, en arbetskollaps. Men sådant får man inte feber av. (Själv tror jag att det också finns där om än oberoende av varandra. Jag är inte 40 år längre.) Sedan var det det där med Nepal. Men inte det heller kan vara orsaken. Tack och lov.

Det är en virus infektion i blodet. Sänkan var katastrofal och jag blev omedelbart satt på en antibiotikakur. Nu är det tredje dagen.

- Hur blir det med sjukskrivning då? frågade jag.
- Tystnad.

Jag uppfattade det som att läkarvetenskapen övergett begreppet "sjuk". Är det sant? Jo, det är du själv som bestämmer när du tycker att du är sjuk. Hm. Första lektionen. Det betyder väl också att jag själv bestämmer när jag är frisk förmodar jag. Notera.

- Jag har ett utlandsuppdrag om ett par veckor och jag känner inte att jag kommer att orka med det, försökte jag.
- Då tycker jag du ska lämna återbud, sa läkaren. De får skaffa någon annan. Det hinner de. Jag tycker inte att du ska riskera din hälsa för ett sådant uppdrag. Du måste ta makten över din egen kropp! Andra lektionen. Notera. Jag trodde jag skulle ramla av stolen. Jag åkte hem utan sjukskrivning. Det verkar som att man har övergett också begreppet sjukskrivning. Tredje lektionen. Sjukskrivning som det var förr finns inte. Notera.

När den första veckan gått till ända är det ändå så att för att stanna hemma behöver 1) arbetsgivaren önskad (?) insjukningsdag. Jag bestämmer väl den själv förmodar jag så de kan dra karensdagen och 2) därefter 20% på dagslönen. För det tredje 3) behöver arbetsgivaren (?) ett sjukintyg. Läkaren ska intyga att jag behöver vara hemma på grund av sjukdom. Han intygar vad jag säger. Jag kontaktade min läkare och sa att jag var sjuk och behöver ett sjukintyg daterat i det här fallet från och med i morgon, 27 juni och önskade datum då jag kan återgå till jobbet. Jag har till exempel lämnat ifrån mig en begravning den 5 juli, tämligen långt fram. Fjärde lektionen. Notera.

Jag vet inte hur lång tid återhämtning jag behöver, men jag är tömd på kraft och bara högst tillfälligt ur sängen för att skriva en sista (?) blogg på kanske 14 dagar. Men eftersom jag friskförklarar mig själv så kan jag väl återgå tidigare om jag känner att jag orkar, åtminstone delvis. Femte lektionen. Notera.

Sedan är det så att han vet inte vad för slags virus det är. Har det inte vänt i helgen måste jag tillbaka. Han skrev sjukintyget och mailade det till ... Försäkringskassan. Arbetsgivaren kan han inte maila till. Arbetsgivaren får väl ringa Försäkringskassan, eller? Sjätte lektionen. Notera.

Det är inte som det var förr. Så här långt tycker jag det verkar bättre. Jag känner av egenmakten i situation. Och det gläder mig mycket att inte arbetsgivaren kan ha synpunkter om eller hur mycket sjuk jag är. Det gör jag själv. Punkt slut.

En sak till. Det här blir nog det sista jag gör på bloggen av det enkla skälet att när sjukintyget når Försäkringskassan börjar med sannolikhet någon handläggare gå igenom papperen. SvD berätta idag att det finns massor av handläggare främst på Skatteverket (återkommer till det i augusti), sedan också på Försäkringskassan och slutligen på Socialtjänsten som på heltid ger sig ut på nätet och kollar kundernas, patienternas Facebook, Twitter och inte minst bloggar. SvD har berättat om stackaren som publicerade sin semesterbild på Facebook. I bakgrunden stod husbilden som registrerad på firman. Skatteverket upptaxerade honom med 400 000. Sjunde lektionen. Stäng av yttervärlden. Notera.

Ni förstår jag kan inte sitt här och blogga dagligen, eller? Inte ens om jag piggnar till. Jag undrar om arbetsgivare forskar i mina förehavanden  under den närmaste tiden. De kommer inte att finns något. Redan det här kanske är på gränsen. Vad vet jag? Åttonde lektionen. Svenska kyrkan kommer efter. Notera.

Sprid gärna den här informationen. Jag går och lägger mig.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Fruktansvärt. Låg själv för döden för ett och ett halvt år sedan i feber som steg över 40, på väg mot 41 men stoppades dessförinnan. Helt utslagen i ett drygt dygn vaknade jag och förnam att jag inte var ensam i rummet, mycket påtagligt. Det enda jag vill säga dig, du vet det redan, men det är kristnas plikt att ständigt påminna " all ensamhet är bebodd". Skall be för dig. / Magnus Olsson

Anonym sa...

I stället för att be så kommer jag med ett råd: sluta bry dig om vad arbetsgivaren har för sig! Omedelbart:-) Ta det när krafterna kommer tillbaka. /Olof

Anonym sa...

Krya på dig! Man gör många nya upptäckter i livet genom att bli avsidestagen. Det är mycket av det självklara man saknar, tex en högmässa. På midsommardagen sov du nog ifrån den nya midsommarpsalmen: "så länge skutan kan gå.." I TV! Det finns mycket att säga, men det viktigaste att du är rädd om dig och återfår krafterna! God Bless! AT

Anonym sa...

Ps. Vården har genomgått motsvarande paradigmskifte som Kyrkan om/när man får anledning att skrapa lite på ytan! AT

Ann-Margret sa...

Hoppas du mår bättre nu och snart får tillbaka krafterna helt.
Lita på Guds hjälp.

Peter T sa...

Antibiotika mot en virusinfektion är lika verksamt som att lägga magnesyl i skorna vid skoskav.

Men krya på dig och stärk dig med Ordet.
Tidebönerna funkar även i sjuksängen.

Anonym sa...

Och därför hänger tro och politik ihop! :-) Dagens helvetiska system kan vi tacka sittande regering för som gett Försäkringskassan i uppdrag att avgöra om någon är sjuk och eventuellt behöver sjukskrivas. Inte läkarna eller psykiatrikerna. God bättring!

Anonym sa...

Jodå tro och politik hör ihop. Vi som en gång gick på Samariterhemmet kände allvaret när man gick in genom portarna: "För att tjäna" Vården handlar idag om att "tjäna ihop pengar på verksamheten. New Public Management. En "låtsasmarknad", "kunder" "efterfrågan" "produkter" priser på åtgärder som kommer "brukarna" till del.osv.Mycket hände politiskt på mitten på 80-talet bla kjell Olof Felt införde "mål och resultatstyrning". Det handlar nog inte om höger/vänster utan andra värderingar i samhället i stort.
Läs Maciej Zarembas Patientens pris. nu väntar vi på ytterligare en lagstiftning. Be om nåd att slippa vara sjuk! AT