fredag, december 20, 2013

Julgran?

I veckan var jag på cellmöte hemma hos ett par vi ganska nyligen lärt känna. En bit in på kvällen frågade Fredrik mig oim jag visste att det stod om julgranar i bibeln. Nej, det kunde jag inte påminna mig, så han letade upp stället i Jer 10. Det handlar enligt Folkbibeln om Gud och avgudarna. Jag återger de aktuella versarna här: 

10:3 Ett träd i skogen hugger man ner, 
och hantverkarens händer formar det med yxan. 
4 Med silver och guld pryder man det 
och fäster det med hammare och spik 
för att det inte skall falla omkull. 
5 Likt fågelskrämmor på ett gurkfält står de där 
och kan inte tala. Man måste bära dem, ty de kan inte gå. 
Var inte rädd för dem, ty de kan inte göra något ont, 
och att göra något gott förmår de inte heller.



3 kommentarer:

Anonym sa...

Herren uppenbarade detta för mig för några år sedan. Gran och tomtar åkte ut! Jesus kommer snart och Han vill ha en brud som är redo. Som är avskilt, helig för Honom.

Anonym sa...

... Bra att du tog upp detta gällande , att pynta träd. (Julgran). Tyvärr har både gran o tomtar kommit in i kyrkan. Men Herren vill att vi som är hand lärjungar ska söka Honom och slänga ut det som inte behagar Honom. /Victoria

Elsa K sa...

Det finns olika berättelse om julgrans ursprung, en är att det började med bonifacius som hugade ned en helig ek, han bevisade på så sätt att i eken bodde ingen gud. I närheten växte en liten gran och utifrån denna gran predikade han om jesus uppståndelse. Granen kom in i hyddan som ett minnestecken att Jesus lever.
Denna text i bibeln handlar om att göra en gud av ett träbit, och be till den. Ingen ber till en julgran eller hur? Stjärna i toppen är ett mine av stjärnan i bethlehem. Visst en gran kan bara va mysigt, men även blir använd att berätta om Jesus som kom i världen för våran skull
Mvh, Elsa