torsdag, mars 12, 2015

Ebba Busch Thor

Det ska bli spännande att följa utvecklingen inom Kristdemokraterna (KD) det kommande året. Både Kari och jag har under en tid varit aktiva inom kristdemokratin. När vi var prästpar i Hjälmseryd hände det att några representanter från KD ringde på dörren.  De informerade om partiet och undrade om vi kunde tänka oss att stå med på listan inför det kommande valet. Efter lite betänketid ställde vi oss till förfogande.  Så intervjuades jag av lokal TV. Självklart började de med att fråga om hur jag såg på ett tänkt äktenskap för homosexuella och lika självklart svarade jag.

Det dröjde inte många dagar förrän Maria Larsson, senare minister, ringde och informerade mig om att jag inte fick tala så i partiets namn. Min möjliga karriär stoppades från början. Men jag var inte särskilt ledsen eftersom jag sätter min integritet högre än en politisk karriär. Jag fick vara nämndeman i Länsrätten under några år. Intressant. Kari blev ordförande i Socialnämnden under två perioder. Hon var uppskattad, gjorde bra ifrån sig men ogillade det politiska spelet. Hon slutade när vi flyttade till Värnamo. Sedan 2004 har vi inte bara varit borta från politiken. Vi har dessutom fått se KD på punkt eftet punkt överge de kristna värderingar som gjorde att vi ställdr oss till förfogande. KD har inte självklart haft våra röster i senare val. Varför ska vi som kristna rösta på KD?

Vi är ganska många som övergett KD, men nu kanske partiet förnyar sig. Eller är det bättre att tala om en reformation? Först hoppade Acko Ankarberg av och nu Jakob Forssmed. Vi gläder oss över att endast Ebba Busch Thor återstår och med största sannolikhet blir KD:s nästa partiledare. Riktigt vad det innebär vet vi inte än. Men hon är 28 år gammal.  Hon talar enkelt, rakt på sak och begripligt. Hon går fram, som det heter.

Hennes hjärtefrågor sägs vara äldrevården, avbyråkratisering och sänkta skatter. Hon är mån om och vill främja civilsamhället.  Hon lägger vikt vid vår valfrihet. Det gillar jag. Hon gick på Livets Ords skola från åk 1 till och med åk 9. Vad det betyder vet jag inte men hon kan knappast vara främmande för kristen tro. Jag förmodar att den kristna tron utgör hennes värdegrund och kanske är hon en Bekännare. Vi får se vad tiden lider.

I dagens SvD hävdar hon i en intervju att KD står till höger på den politiska skalan. Hon utlovar en stark förnyelse och säger att KD kommer att redan till hösten lägga fram sin egen budget skild från Alliansens. Hon och likaså Lars Adaktusson inger nytt hopp. Det ska bli roligare att be för KD framöver och se hur Gud svarar på bön. Kanske kan KD få tillbaka våra och många andras röstet.

Inga kommentarer: