onsdag, mars 04, 2015

Min sanning

Igår kväll såg jag Ulf Ekman intervjuas i TV-programmet Min sanning. Den som vill kan se programmet på SvT-play genom att klicka här. Jag tror programmet ligger ute en månad. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Möjligen att intervjuaren Anna Hedenmo var mycket kritisk som om det var hennes uppgift att utvärdera Ulfs liv och tjänst. I det perspektivet tycker jag Ulf klarade sig galant, ödmjukt och engagerat. Det var nästan som att han uppskattade de påflugna frågorna. Flera ämnen berördes.

Först och sist att Ulf har konverterat till Romersk-katolska kyrkan även om det entydigt sades var katolska kyrkan. Det finns faktiskt flera katolska kyrkor. Ulf kunde berätta att han intresserat sig för den allmänneliga kyrkan i 15 år så det var ett moget beslut. Han karaktäriserade det som ett steg framåt i det kristna livets utveckling. Protestantismen har tyvärr i stora stycken blivit historielös, menade Ulf. Jag tror han framförallt tänkte på den reformerta grenen. Han har närmare beskrivit vad han menar på en blogg för någon vecka sedan. Jag tänkte återkomma med kommentarer till den i morgon.

Självklart spelade Hedenmo upp en tämligen lång sekvens från ett intensivt bönemöte på Livets ord. Det utspelade sig i början av rörelsens korta historia. Jag vet inte vad som var avsikten med detta inslag. Var det för att än en gång framställa Livets-ordare som konstiga? Hursomhelst fick Ulf tillfälle att förklara att väckelser är nödvändiga i Kyrkans historia men inte tillräckliga. Det tycker jag var riktigt bra sagt.

Sedan sändes ett inslag med förre teveproducenten och pastorn Per-Arne Axelsson när denne levererade en salva mot Ulf och Livets ord. Han hävdade att Livets ords människosyn är fascistoid och att där förkunnas om över- och undermänniskan. Det där påhoppet slog kraftigt tillbaka på Per-Arne, men varför ta upp ett sådant påhopp över huvud? I linje med detta fortsatte Hedenmo med frågor om varför inte alla blir helbrägdagjorda. Här blev det åtminstone för mig uppenbart att Hedenmo inte förstår sig på kristen tro.

Sedan fick TV-tittarna inblick i de trakasserier och regelrätta förföljelser som församlingen i allmänhet och familjen Ekman i synnerhet utsattes för. Man baxnar när man hör hur svensken kan bete sig.

Andra områden som Ulf fick stå till svars för var varför Livets ord hjälpt 18.000 judar undan
antisemitismen i det gamla Sovjetunionen. Problemet för SvT tycktes vara att många av dem bosatt sig på Västbanken. Vidare fick han frågan om han alltid ansåg abort vara fel. Här tyckte jag återigen Ulf var nästan genialisk. Han svarade att det var en svår och angelägen fråga men att det var viktigt att möta och behandla både mor och barn. Det är alltid rätt att verka för dem båda och fel att bara välja en av dem. Lysande, tycker jag.

Det var helt klart en mer mogen Ulf än den vi mötte på 1980 och -90-talen. Det är väl inte så märkligt med stigande ålder och erfarenhet? När han nu konverterat till "katolska kyrkan" är det väl ganska uppenbart. Men det där tar vi i morgon.

2 kommentarer:

Staffan G sa...

Hej, att man tog med PerArne Axelssons kritik kanske kan ses i ljuset av de vittnesbörd om maktmissbruk som på framlagts gentemot livets ord? Men det avfärdade ju Ulf..Ord står mot ord. Frågan är dock om det är en oviktig fråga? Skulle inte den kristna gemenskapen kännas igen på kärleken? "Alla skall förstå att ni är mina lärjungar om.." Rockmusikern Ulf C´s vittnesbörd om sin tid på lo("Det var värt alltihop") tyder på att det fanns en del att önska där ..

Paulus talar om de "väldiga apostlarna" , om autoritärt styre - kanske finns anledning att pröva även Ulf Ekmans verk i ljuset av de orden?

Fridens Staffan G

Staffan G sa...

Beklagar tryckfelsnisse 2 ggr om i ovanstående inlägg. "I Ljuset av de anklagelser om maktmissbruk som framförts gentemot livets ord" skulle det stått.

Paxum Vobiscum