onsdag, juli 29, 2015

Flyktingfrågan

Sitter och tittar på Aktuellt och måste ge uttryck för en känsla. Det har i och för sig varit många inslag om flyktingarna, särskilt om alla dessa som drunknar i Medelhavet. Jag förundras över att vi TV-tittare kan vara nästintill likgiltiga inför dessa reportage. Samtidigt är det helt omöjligt för oss att överleva om vi ska ta varje reportage till vårt hjärta. Det går inte att ta till sig vad man ser.

Reportagen idag får mig ändå att skriva en blogg. Den handlar om flyktingströmmarna och jag tänker inte ta ställning vare sig för eller emot Sverigedemokraterna. Det är två andra fakta som berör mig.

För det första berättas att engelsmännen nu gör vad de kan för att skydda sig mot flyktingströmmen. De bygger staket omkring tunnlarna mellan Calais och Dover. Som om det inte räckte rapporterades om ett 17 mil långt staket vid Ungerns södra gräns. Europa försöker å ena sidan rädda flyktingar på Medelhavet och å andra sidan bygga stängsel för att de inte ska kunna ta sig in i "just vårt land".

USA har gjort på ett liknande sätt i sin södra gräns för att skydda sig mot flyktingar från Mexico.  Här byggs murar i form av många och långa staket. Min fråga blir: Hur har USA och Europa mage att anklaga, bespotta och förtala Israel som kämpar för sin överlevnad? Den mur de byggt mot Palestina är ett skydd, inte mot flyktingar utan mot terrorister! Denna mur har hjälpt det judiska folket på ett sätt som överträffar förhoppningarna. Men USA och Europa ska skydda dig mot flyktingar som flyr för sina liv!

För det andra reagerar jag därför att jag nyligen varit i Albanien. Jag har predikat evangelium om Jesus Kristus och unga albaner har fått höra om det levande hoppet. Edi berättade i tacksamhet för detta om sin vånda. I staden Burell, en stad med cirka 10 000 invånare har 600 ungdomar lämnat för att söka lyckan i Tyskland.  Det finns inga arbeten för dem i Burell och de känner att de måste ta chansen. De kommer in på turistvisa som varar i tre månader, men de får inga arbeten. I Tyskland har de bara utgifter. Så får de återvända till Albanien med svansen mellan benen. Deras möjligheter i Albanien är nu än sämre än när de lämnade tre månader tidigare. Den enda utvägen för att få pengar, läs mat, menar de många är att ge sig ut i prostitution och kriminalitet. Edi berättade med smärta att det som växer mest i Albanien ät kriminalitet, ett resultat av att flyktingarna återvänder. Tidigare sökte albanerna lyckan i Grekland men hur det ser ut där kan knappast vara obekant för någon.

Jag tycker frågan om flyktingströmmarna är svår. Jag tycker att EU sköter detta undet all kritik. Sverigedemokraterna är inte enligt min mening onda utan de adresserar helt enkelt ett problem som politikerna måste lösa.

1 kommentar:

Fjelle sa...

Min grundinställning är att man har rätt att skydda sig och sitt. Att Israel bygger en mur för att skydda sig mot terrorister är mindre kontroversiellt än att olika länder bygger murar/stängsel för att skydda sig mot oönskad invandring. Men det finns ett stort aber: om jag vill bygga mur eller staket av vad skäl det vara må, får jag göra det på min egen tomt, inte på grannens. Alltför ofta för att det skall vara slumpmässigt byggs muren så att den skär av mark, också odlad mark, från ägarna. I år har vi t ex kunnat läsa hur myndigheterna vill dra muren i Cremisan inte långt från Betlehem mellan själva klostret och deras vingårdar och även (vilket är ännu värre) mellan systerklostret och samhället som barnen som går i deras skola bor i.
Om det är rätt att på Guds befallning att utrota de främmande folken som bor i landet och/eller om enbart judarna är Guds folk är muren okontroversiell. Eftersom jag inte delar någondera ståndpunkten har jag stora problem med muren, trots att den skyddar mot terrorister.