torsdag, juli 30, 2015

Vad är lögn?

De senaste veckorna har jag förundrats och förfasats över en ny-upptäckt, över lögnforskningen. Jo, du läste rätt.  Det finns lögnforskning. En av de mer kända är professorn Dan Ariely som skrivit ett antal böcker i ämnet.  Nu har hans kusin Yael Melamede tillsammans med honom gjort en dokumentärfilm om lögnen. Den heter (DIS) honesty: The truth about lies.

Det är en sak att alla människor ljuger mer eller mindre,  medvetet och omedvetet. Men vad värre är att vi på ett djupare plan inte vet vad som är lögn. Om vi i postmodern anda fortsätter att hävda att det inte finns någon objektiv sanning, att det är sant för dig och så vidare faller det sig naturligt att säga detsamma om lögnen; Det finns ingen objektiv lögn. Det är lögn för dig, men inte för mig. En annan gammal "sanning" lever nu upp; Ändamålet helgar medlen

En av dem som satt det hela i system, som intervjuas i filmen och själv skrivit en bok i ämnet är Ryan Holiday. Hans genombrott bestod i att han på olika internetforum och en blogg skrev falska feministiska missnöjesutsagor mot en författare. Det falska ryktet om denne författare spred sig som en löpeld i USA och vips hade en icke-existerande proteströrelse blivit verklighet. Holiday ger flera exempel, men säger nu att han slutat ljuga. Hans bok heter Trust me, I am lying.

Holiday ångrar inte sina tilltag utan menar att han gjorde det därför att det är möjligt. Det är en metod för att ta sig fram. I USA finns en gratis internetsite som kopplar samman experter och journalister. Och eftersom journalister numera sällan har råd att fördjupa sig anlitar de gärna siten. Holiday anmälde sig själv som expert inom lite olika fält och ljög friskt.

Det är lätt och enkelt att med hjälp av sociala medier och när källgranskningen förslappas att sprida falsk information, delsanningar och halvlögner, och kanske tjäna något på det. Det är en växande frestelse.

Yael Melamede menar att människor har på grund av det enorma informationsflödet tvingats sovra och välja i stor utsträckning. Hon säger inte att människor är mer lögnaktiga idag än förr men att tillfällena att ljuga blivit fler. Och så säger hon:

Jag är inte religiös, men jag tänker att sekulariseringen i väst har gjort att det är svårare att enas kring ett gemensamt etiskt förhållningssätt.

Pontius Pilatus frågade en gång: Vad är sanning? 2000 år senare lyder frågan: Vad är lögn?


Inga kommentarer: