söndag, oktober 04, 2015

Den helige Mikaels dag


Idag blev det tidigt, tidigt eftersom Alexander Gustafsson gick match emot världsmästaren Daniel Cormier. Tyvärr kunde Alexander inte rå på världsmästaren utan åkte på en andra blytung förlust. Men här talar vi om kamp!

Idag är änglarnas dag. I svpsb 483;- lär vi känna dem som bönesvar, stridsänglar, skyddsänglar, vägledare och lovsångsledare. Luk 10:17-20 tar fasta på dem som stridsänglar och här kommer ett predikoutkast.

                                  1. De 72 kom glada tillbaka
a)      De hade tidigare mött de obotfärdiga (se v 13-16, Kapernaum och Jes 14:12-16) och var rädda när de gav sig iväg på sitt uppdrag att berätta om Guds rike. De hade ändå lärt sig att gå och tala i Jesu namn. Nu var de överväldigade av vad de fått vara med om.
b)      De flesta människor är överens om att det pågår en kamp mellan gott och ont. TV, tidningar och annan media berättar. Alla ser flyktingströmmarna och engagerar sig på olika sätt. Men utan Skriftens vittnesbörd kan vi inte förstå kampens innersida. Sedan urminnes tid pågår ett uppror mot Gud.
c)      Gud har redan segrat. Gud har kastat ut draken från himlen och nu pågår striden på jorden. Den manifesteras i vår text men tydligast i Jesu lidande, död och uppståndelse. Jesus har segrat och lärjungarna agerade i hans namn.

2. Jag har gett er makt  
a)      Jesus blev glad när lärjungarna kom tillbaka. Han hade gett dem rätt (grekiska exousia) att vara Guds barn, Joh 1:12. Han hade fostrat dem och nu hade de gjort något av allt de lärt. När de berättade för Jesus vad som skett såg Jesus liksom i blixtbelysning Guds seger över de onda, jfr Joh 12:31..
b)      Den kamp vi kämpar på olika sätt är ingen oviss kamp. I Asien tror många att gott och ont alltid har funnits och kommer att existerar i all evighet. Men inte vi; Gud ensam är evig, helig och kärleksfull på en och samma gång. Men det pågår ett uppror mot honom. Jesus mötte detta uppror. Han övervann stans frestelser. Han stod emot orättfärdigheten och höll ut i lidandet, intill döden på korset. Och vi möter detta uppror. De 72 använde sin rätt att bruka Jesu namn.
c)      … ingenting skall skada er. Jesus inspireras av Ps 91. ”Den som sitter under den Högstes beskydd …” kan vara trygg.

3. Era namn är upptecknade
a)      Det är fantastiskt att segern är vunnen och lärjungarna som fått smaka den hade skäl att vara glada. Men Jesus vänder nu deras uppmärksamhet till den bestående verkligheten. Vi får veta att våra namn är kända och uppskrivna av Gud, något redan Moses var införstådd med, 2 Mos 32:32.
b)      Veckans evangelium innehåller två olika livsprogram, upprorets och trons. Segern är vunnen men upproret pågår fortfarande. Här finns inga åskådarplatser. Alla är indragna på den ena eller andra sidan.
c)      Den kristna människan har hört om och sett något av korsets hemlighet. Hemligheten är fortfarande fördold för många, 1 Kor 2:6ff, men den är uppenbarad för dem som tror (v 21-25 handlar om den glädje Jesus känner). Ordet om korset kommer till oss i Jesu namn och änglarna beskyddar och vägleder oss. De stämmer oss till tacksägelse (grekiska eucharisti) och tillsamman med dem sjunger vi Helig, helig, helig, Herre Gud Sebaot. Himlarna och jorden är fulla av din härlighet ...

1 kommentar:

Daniel Giertz sa...

Övervann Jesus stans frestelser eller övervann han Satans frestelser?