tisdag, november 24, 2015

Kyrkan i Bibelns ljus, del 6

Det finns inte med i den Apostoliska bekännelsen men i den Nicenska att Kyrkan är apostolisk. Hans Küng träffar så rätt när han skriver att kyrkan kan bara vara en, helig och allmännelig (eller katolsk) när den är förenad i apostlarnas kyrka. Kyrkan är som Paulus skriver byggd på profeternas och apostlarnas grund där Jesus är hörnstenen. Vi är införlivade i denna kyrka och dess uppdrag. Det kan inte vara på något annat sätt.

Jesus sa till apostlarna; de som hör er, hör mig. Apostlarna gick i Jesu namn för att utföra hans uppdrag. Jesus sa; den som tar emot er, tar emot mig. Apostlarna var befullmäktigade ombud. De var inte längre lärjungar i den gamla meningen utan apostlar. Som sådana satte de ramarna för oss kristna. Herren Jesus talar till oss genom apostlarna. Apostlarnas vittnesbörd, förkunnelse och undervisning är Nya Testamentet!  Det går knappast att överskatta Bibeln.

I söndags hade vi en heldag, nåja halvdag åtminstone, då alla inbjöds att samtala om "förtroendefullt ledarskap" som ingår i Växjö stifts koncept Till tro. Vi kunde välja att gå till tre av sex olika seminarier. Vi samtalade där i ungefär 20 minuter. Tillsammans med kollegan Anders Hallberg och församlingspedagogen Christer Sundström ansvarade vi för seminariet "Jesus som ledare". Till en början gick nog våra tankar till alla de egenskaper vi tänker oss att en ledare av betydelse har, som visionär, stark, övertygande och lätt att få med sig folk. Men eftersom det finns många dåliga exempel och eftersom det inte finns några supermänniskor annat än i platsannonser kom våry samtal att glida övet alltmer till Jesus. Låt oss glömma alla utbildningar,  fortbildningar och kaariärsvägar och i stället se på Jesus som ledare. Hurudan var han? Och så slog vi fast att han sänd av Gud. Han var sänd att tjäna. Han hade ett klart och avgränsat uppdrag. Det skulle utföras när tiden var inne. Han bad ofta vilket lärjungarna såg som en hemlighet de ville lära. Jesus var ett föredöme i sitt beroende till och av Fadern. Jesus var lydig intill döden på korset. Allteftersom såg vi konturerna av en sann ledare.

Jesus gjorde sina 12 lärjungar till Kyrkans grund. Han gav dem förtroende i det att han sände ut dem. "Såsom Fadern har sänt mig, sänder jag er".  Apostlarna levde förenade med Jesus och så fick vi en apostolisk kyrka. Kyrkan kan bara vara en, helig och allmännelig när den är förenad med grunden. Vi är alla kallade att samtycka med apostlarna och att fortsätta detsamma uppdraget. Det är detta som kallas för apostolisk succession.

Varje kristen är upptagen i Guds hushåll, införlivad i Kristi kropp och insatt som en levande sten i den helige Andes tempel. Var och en av oss har tillträde till Fadern. Var och en av oss är kallade att bära fram oss själva som levande offer. Vi är kallade att lyssna, lära och lyda, att ge vidare det Ord vi har tagit emot.  Tillsammans ska vi göra nya lärjungar, döpa,  fira nattvard och förlåta. Det är inte något som är reserverat för vissa personer. Det är givet til den enda, heliga, allmänneliga och apostoliska kyrkan. Vi ska lära oss försoningens tjänst.

Det finns många ord som talar om rätt, regler och förordningar, ord baserade på makt, men kyrkan valde ordet diakonia. Det är inte möjligt att knyta något annat ord till Jesus än just det. Hans tjänst är för andras bästa grundad på kärlek. Sådan är kyrkan till sitt väsen. 

Inga kommentarer: