onsdag, november 25, 2015

Motion till Växjö stiftsfullmäktige

Motion till Växjö stiftsfullmäktige
Av Håkan Sunnliden
Nya sätt att vara kyrka

Förslag till stiftsfullmäktiges beslut
Stiftsfullmäktige beslutar att tillsätta en arbetsgrupp för att utveckla ”Nya sätt att vara kyrka”.

Motivering
Samtidigt som Svenska kyrkan förlorar antalet medlemmar söker de kristtrogna nya vägar för församlingsutveckling. Andra samfund som till exempel Evangeliska frikyrkan och Equmeniakyrkan ser nu hur nya församlingar bildas. Också inom Svenska kyrkan bildar EFS nya församlingar. Vi inser alltmer att Kristi kyrka tar sig uttryck på många olika sätt. Territorialförsamlingen är ett sätt att förstå kyrkan, men det finns flera sätt. Svenska kyrkan behöver på nytt orientera sig i den mångfald som nu utvecklas.

Den anglikanska kyrkan har sedan år 1994 då utredningen Breaking new ground presenterades föredömligt arbetat fram Mission-Shaped Church, år 2004. Den senare utredningen är för övrigt den enda utredning som har behövt omtryckas på grund av efterfrågan. Bakgrunden är att en mängd nya gemenskaper och församlingar växt fram i England sedan 1970-talet, så många att det kom att bli en stor utmaning för Church of England.[1] Dessa gemenskaper benämns med olika namn som cellkyrkor, husförsamlingar, café-kyrkor med mera och är ofta nätverksbaserade. Utredningen fick tilläggsnamnet Fresh expressions of Church. [2] Prästen Anna Torbrand i Skövde är en av dem som fördjupat sig i just den anglikanska kyrkans arbete med att finna nya sätt att vara kyrka och hon anger följande fyra kriterier:

– den syftar till att nå människor som i nuläget inte finns i församlingens verksamheter
– den äger rum i dessa människors kontext och på deras villkor
– den syftar till att deltagarna skall lära sig att följa Jesus
– den utgör en kyrka[3]

 I Växjö stift lanserades konceptet Till tro, också det inspirerat av den anglikanska kyrkan. I detta koncept understryks behovet av levande gemenskaper. Biskopen Fredrik Modéus har på ett särskilt sätt adresserat utmaningen i sin doktorsavhandling Gudstjänstgemenskap i folkkyrkan.
I inledningen av Kyrkoordningen står att läsa:

Församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas (min kurs.), Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas.

I linje med det ovan anförda formaliserades en gemenskap, grekiska koinonia, i januari månad 2014 i Värnamo. Bröder och systrar förnyade sina konfirmationslöften inför varandra och möts nu regelbundet till gudstjänst, undervisning, mission och diakoni. I denna gemenskap har nya människor kommit till tro på Herren Jesus och andra hittat vägen tillbaka. Gemenskapen syns utvecklas i en icke-territoriell och ekumenisk riktning. En sådan gemenskap är emellertid inte reglerad i Kyrkoordningen.

Det växer för närvarande fram nya gemenskapsformer inom Svenska kyrkan. Dessa kan upplevas som hot eller möjligheter mycket beroende på den beredskap eller brist på beredskap som finns på den lokala orten. Det är inte alltid lätt att knyta en icke-territoriell, nätverksbaserad och kanhända ekumenisk gemenskap till den lokale pastorn. Många av de redan befintliga uttycken för kristen gemenskap är organiserade som stiftelser eller föreningar. Just i dagarna rapporteras om hur kommuniteten på Berget i Rättvik har konverterat och en del av bakgrunden påstås vara dåligt stöd från Västerås stift och en känsla av hemlöshet.

Det finns nu ett behov av en utredning och ett mer officiellt erkännande av nya gemenskaper. Stiftsfullmäktige skulle genom att besluta att tillsätta en arbetsgrupp i saken kunna ta ett initiativ som förr eller senare ändå är nödvändigt. Det skulle kunna förstås som en del i vårt främjande-uppdrag och bidra till att utveckla vår missionsteologi.

Värnamo den 12 oktober 2015
Håkan Sunnliden

Inga kommentarer: