tisdag, december 15, 2015

Så går också denna kväll

I kväll har jag haft Bibelförklaring. Det är alltid lika underbart att få ägna en timme åt några bibelverser. I kväll gjorde vi avslutningen på den första av Romarbrevets fyra huvuddelar, den om Guds vrede och rättfärdighet, i vårt fall 4:23-25. Gång efter annan fick vi slå fast själva kerygmat att Jesus

  • utlämnades för våra synders skull
  • uppväcktes för vår rättfärdiggörelses skull

och att han är vår Herre.

Detta är själva budskapet. Kyrkan och församlingen ska vittna, förkunna och undervisa om just detta. Inte om annat. Här finns orsaken till att urskiljning är absolut nödvändig i vår tid. Här finns orsaken till kritik av Svenska kyrkans ledning. Om det så handlar om HBTQ, klimatfrågor eller arbetsmiljö ska den kristne se det i ljuset av Jesu herravälde. Tänk att det enkla ska vara så svårt.

Nu dröjer det tyvärr till 19 januari innan vi fortsätter in i den andra huvuddelen av Romarbrevet, kapitel 5-8. Å andra sidan får vi fira vår Herres födelsedag under tiden, inte bara en dag utan under fler veckor.

När kvällens Bibelförklaring var över begärde en broder ordet i ett annat ämne. Han hade hört att Värnamo koinonia skulle fira ett (1) år den 10 januari. Han ville ha information och föranmäla sin önskan att bli upptagen. Naturligtvis fick han och därmed också övriga närvarande besked. Det ska verkligen bli intressant att följa koinonians utveckling.

Behovet av kristna gemenskaper är och kommer fortsatt att vara stort. I en förvirrad och rotlös tid behöver vi varandra.

Just nu är det två artiklar som talar starkt till mig. Jag ska återberätta dem i de två nästkommande bloggarna. Den första var publicerad för någon vecka sedan i Världen idag. Det var ett reportage om en undersökning gjord av doktorn och forskaren Torbjörn Aronsson. Där fick jag veta att det bildats hundratals nya kristna gemenskaper i Sverige under de senaste tio åren, det vill säga efter 2005! Jag häpnar, men återkommer sannolikt i morgon.

Den andra artikeln är från Kyrka & Folk och handlar också om kristna gemenskaper. Artikeln utgår från biskop Biörns tankar om "glödpunkter". Biskopen har tidigare gett ut en bok i ämnet och håller tydligen föredrag med den som bakgrund. Jag återkommer också till den.

Efter Bibelförklaringen fick jag en burk med "Årets sill" av en broder. Det är sill inlagd i citron och basilika. Jag tror jag provar den strax. Så går också denna kväll.

2 kommentarer:

Niclas sa...

Funderingar kring glödpunkter läser jag gärna mer om!

Anonym sa...

Intressant, menar Du debattartikeln i Dagen februari -13 och Birgersonns ledare nyligen i KoF? Tänk om det blev någon startpunkt utifrån ngt liknande som Linköpingsmötet? AT