söndag, januari 10, 2016

1 veckan efter Trettondagen


 Skiljer sig Jesus dop från det kristna dopet? Ja, tveklöst. Vi ska se hur. Denna vecka handlar inte om oss eller vårt dop utan om Jesus. Folket hade väntat och Johannes döparen hade predikat omvändelse. Ryktena var i svang. Messias? Den här veckan handlar det om ”han som de väntat på”. Johannes döparen tvekade, men dagen efter att han döpt Jesu kunde han säga ”Se, Guds lamm” och ”han är den som döper i helig ande", Joh 1:29, 33. Joh döparen sa;:

  1. Det kommer en som är starkare än jag
a)      I Joel 2:28ff talas om en Herrens dag då Herren ska utgjuta sin Ande över allt kött. I Mal 4:1 beskrivs samma dag som en dag då allt det gudlösa brinner upp och något nytt ska komma. Det ska komma en som är starkare, Herren själv. Detta är bakgrunden till vår text. ”. Jesu dop är en enastående programförklaring.
b)      Många människor förtvivlar när de inser att allt har ett slut. De förstår inte att eller hur Gud verkar. De väntar fortfarande på att Gud ska gripa in. Men Jesus har kommit till oss. När Jesus döps går in under våra livsvillkor. Han ställs han under lagen och förbinder sig att ”göra lagen”, både positivt, att fullborda den och negativt, att ta dess straff. Också Jesus ska komma att dö och begravas.
c)      Kristna människor menar sig förstå att Jesu dop sker för vår skull. Vi ska inte brännas som agnar i en eld som aldrig slocknar. Vi accepterar och bejakar att Jesu dop sker för vår skull.  

  1. När Jesus hade blivit döpt …
a)      Jesus behövde inte döpas till syndernas förlåtelse. Men han sänds av Gud för att ta itu med och besegra synden. Det är hans livsuppgift och han bejakar sin kallelse genom att bli döpt. Han har förutsättningar att klara sitt uppdrag. När människan skapades hade Gud blåst sin ande i henne, men hon förlorade "härligheten från Gud". Jesus kommer ”från ovan” som en ”livgivande ande”, 1 Kor 15:45. Han är ”den nya människan”, den med ”ande och liv”, Joh 6:33.  Han kommer för att göra ”nya människor”. Den nya tiden har börjat.
b)      Genom att Jesus döps förstår vi att också han får del av och bär skapelsens brustenhet. Han gör våra synder till sina. Han är inte emot sådant som är svagt eller sjukt utan han sonar och återställer det. Han tar vatten, bröd och vin och helgar det.
c)      Joh döparen anade vem Jesus är men menade att den svagare inte ska döpa den starkare. Därför vill han hindra Jesus från att bli döpt. Men Jesus ”Låt det ske … ”. ”Låt mig leva under lagen, bespottas, korsfästas och begravas. Låt mig få återställa det fallna.” Så blev han döpt. Och då …

  1. … öppnade sig himlen
a)      Efter dopet ”stod han och bad”. Han stod där med ett öppet hjärta fyllt av inspiration och säkert också av mycken vånda. Så tar han emot Evangeliets Ord: ”Du är min älskade son … ” och han tar emot Anden. Han får klartecken att börja den tjänst som syftar till att samla vete i sin lada.
b)      Att himlen öppnade sig betyder att Guds rike har kommit ner. Något alldeles nytt sätts i rörelse. ”Det gamla är förgånget, något nytt har kommit”, 2 Kor 5:17.
c)      Jesu dop som fullkomnas på Golgata är grunden för oss. Det är på den grunden vi kan följa Jesus. Nu kan också vi lära känna Fadern, lyssna till och göra hans Ord. Jesu dop handlar inte om oss och vårt dop utan om Jesus. Vårt dop är ”till honom”, hans är "till oss". När det gäller vårt dop får vi  återkomma och höra mer om vårt barnaskap, vårt förvaltarskap och uppdrag.

Inga kommentarer: