onsdag, januari 06, 2016

Trettondag Jul


I dag blir det i vanlig ordning Högmässa i Värnamo kyrka. När predikoförberedelserna var gjorda såg jag ett inslag på morgon-TV:n. Det handlade om Jessica, tvåbarnsmor med cancer. I underrubriken stod det att "hon vet att hon ska dö". Det är sant för oss alla, men i Johannes-prologen sägs det "att mörkret har inte fått makt därmed". Synd, sjukdom, olyckor har inte sista ordet i den kristnes liv. Inte ens när jag dör ska det kunna sägas "han förlorade kampen mot ...". Nej, det är där det börjar.

Texten är från Joh 8:12 och utkastet ser ut så här:

Sammanhanget leder oss till Lövhyddohögtiden. Den handlar om Konungens ankomst. Då gick prästerna och hämtade vatten i Gihonkällan, bar det till templet och läste Jes 12:3, jfr Joh 7:37ff. Det står att läsa i Sak 14:6ff om ljuset som ska lysa upp den annalkande natten. Då hölls en stor ljusfest med väldiga kandelabrar. Folket dansade med facklor och Jesus ropar: Joh 8:12.

  1. ”Jag Är” världens ljus.
a)      Uppenbarligen menar han sig vara folkens och alla kulturers ljus. Den som har gemenskap med honom kommer att förstå, kommer att kunna urskilja och fatta kloka beslut. Han säger inte att hans lära ska vägleda oss utan att han är världens ljus, jfr Joh 1:4: ”I honom var liv och livet var människornas ljus”. Det är en sak att ha åsikter om Jesus och en annan att låta honom vara ljuset.
b)      Joh 1:5: ”Och ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte fått makt därmed”. Det sägs att det inte finns något folk i hela världen som tycker så mycket om att tända ljus som det svenska. I höstmörkret, vid olyckor, vid gudstjänster särskilt vid advent – kyndelsmässodagen. Vi älskar tanken att ljuset övervinner mörkret, synd, död och djävul.
c)      Tanken var levande också på Jesu tid. Joh 1:9 ”Det sanna ljuset skulle nu komma till världen” Jesus personifierar detta oövervinnerliga ljus.

  1. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret …
a)      Ordet kan betonas olika. Jag väljer just detta att Jesus säger att han är världens ljus. Det är ett oerhört anspråk att han skulle kunna rädda mänskligheten, befria oss från mörkrets välde. Jesus är inkluderande. Hans ord, liksom hans gärning(-ar) är för oss..
b)      Det finns så många vilsna människor i vår tid som verkligen skulle få hjälp av att lära känna Jesus. Joh 1:10 ”Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, och världen kände honom inte”, se episteltexten.
c)      Att lära känna Jesus är att bli tagen ut ur mörkret. Det är att vara tillsammans med ljuset, att se och förstå, att ha ett rätt förhållande till Gud, frid och glädje. Att leva i ljuset är att vara trygg också när mörkret omger oss..

  1. … utan ha livets ljus
a)      När vi döper tänder vi ut ett ljus som den nydöpte får med sig hem. På samma sätt när vi läser tacksägelser över de döda. Hon får ett eget ljus. Denna symbol säger oss att Jesus tänder livet på nytt hos oss. Vi får del av honom och får ett levande hopp. Vi blir Matt 5:14, ljus. Segern är vunnen, men kriget är inte slut.
b)      Mörkret vilar över jorden och ljuset hotas. På platser där evangeliet brunnit och lyst upp hela bygder släcks mer än vad som tänds. Hela bygder, också kyrkor och samfund, hotas att på nytt läggas i mörker.
c)      Det är mänskligt att tänka konkret och vilja tro att vi ska slippa motgångar, att vi alltid ska göra rätta val och fatta goda beslut. Vi tackar Gud när så sker, men idag lär vi oss att det är just gemenskapen med Jesus som är ljuset. Det handlar inte först om materiell framgång, om att övervinna synd, sjukdom eller olyckor utan om nåd, rättfärdighet, frid och glädje i den helige Ande. Det är att leva i ljuset. Vi kan fortfarande bli berövade allt, men hoppet om Jesu Kristi seger över synd, död och djävul låter oss inte komma på skam.

Inga kommentarer: