söndag, februari 21, 2016

2 veckan i Fastan

Livet är en kamp men det är möjligt att bli en kristen. Då blir jordelivet en god, meningsfull och förtröstansfull kamp med ett härligt slut. Som för synderskan i texten. Men hur var det med Simon? Det var ju han som hade bjudit hem Jesus till sig.

  1. Jag har något att säga dig
a)      Jesus var hembjuden till farisén Simon på en måltid. Han hade tackat ja och var säkert inställd på att berätta om Guds rike och se den Helige Ande verka. När kvinnan kommer in och hälsar Jesus på sitt särskilda sätt undrar Simon om Jesus har genomskådat henne. Jo, Jesus ser in i människors hjärtan och här ser han nu in i Simons hjärta. Jesus söker de förlorade för att leda dem tillbaka.
b)      Jesus är densamme idag. I vårt land finns många med stora behov, många sökare och inte så få lärjungar. Kanske kämpar de för att finna vägen till Gud, MEN vad de inte förstår är att de måste förstå saken annorlunda. Det är Han som ber, söker och klappar på.
c)      Här finns idag många kristna. Ingen av er skulle kunna säga att ni har kämpat er fram till och erövrat syndernas förlåtelse, evig liv och salighet.  Kanske har några kämpat för detta men även ni vet att ni fick frälsningen som gåva. Men det visste inte Simon.

  1. Säg det, Mästare
a)      Jesus talar nu till Simon; ”Du ser den här kvinnan …” Hon var en synderska men hade hört om och börjat sätta sin lit till Jesus. Hon hade fått hopp när hon hört honom tala om Guds rike. Hon hade tagit steg och nu gått in i Simons hus. Hon hade tagit emot honom i sitt hjärta och nu visade hon sin tro, sin tacksamhet, Rom 10:9. Hennes sätt att och hennes vittnesbörd pekar mot Jesus.
b)      Simon förstod inte mycket, men han hade ändå bjudit Jesus hem till sig. Han ville höra om Guds rike: ”Säg det, Mästare”. Det var en början men fortfarande hade han steg framför sig att ta.
c)      Kvinnan hade uppenbarligen inte bara lyssnat utan också satt tro till hans ord om Guds rike. Det hade förändrat hennes liv i grund.. Hon hade kommit till tro och kunde ta till sig Mästarens ord.

  1. Dina synder är förlåtna
a)      De andra vid bordet sa för sig själva: ”Vem är Han som förlåter synder?”. Bara Gud kan förlåta synder. De visste att förlåtelsen var nödvändig, men skulle inte den erövras med hjälp av offer? Med hjälp av fasta och allmosor? Sociala insatser?
b)      Människor har naturligtvis svårt att tro att Jesus är den andra personen i gudomen, att han tar våra synder och gör dem till sina.

c)      Din tro har hjälpt dig. Var det verkligen så? Det gäller att förstå orden rätt. Var det för att hon grät, kysste och smorde Jesu fötter som hon blev hjälpt? Det finns en hemlighet i uttrycket din tro som inte alla har sett.  Och det är att uttrycket: din tro, inte syftar på din tro, utan på Jesus. Det är Han som är din tro. Kvinnan grät, kysste och smorde Jesu fötter därför att han hade gett henne syndernas förlåtelse, evigt liv och salighet.

Inga kommentarer: