onsdag, februari 10, 2016

Frimodig kyrka

Det är skönt att vara hemma igen även om jag inte varit borta så länge.  I söndags reste jag tillsammans med några bröder till Berlin för att sammanträda. Låter det lyxigt? Jag minns första gången jag kom med till kyrkomötet. Jag tyckte det var märkligt att jag skulle få resan till Uppsala, hotellrum för en vecka, traktamente och ett arvode på 1700;- per dag. Dessutom bjöds det på ett par finare middagar. Förvånad vände jag mig till en kollega. Han log mot mig och sa: "Demokrati måste få kosta." Jo, det förstås. Demokratin är viktig, men i kyrkan ...

Apropå pengar. Håkan P, som var med på resan, kunde visa att Svenska kyrkan betalar ut 1, 9 miljoner till sina kyrkomötesdeltagare. Det vi inte kunde förstå är bara varför pengarna betalas ut till Partiet?! Nåja, i den här branschen är det verkligen mycket man inte förstår. I Växjö stift betalas ut 3000;- per ledamot och år. Det var dessa pengar som gjorde att bi i Frimodig kyrka kunde resa till Berlin, söndag - tisdag. Jag kom hem 23.30 igår. Kari hämtade på järnvägsstationen i Alvesta. Vi, Dag S, HP och jag, använde med andra ord två hela dagar åt brainstorming. Vi informerade, diskuterade, föreslog och sa emot varandra. Resultatet blir sannolikt några motioner dels i Växjö siftsfullmäktige och dels till kyrkomötet. Vad de handlar om får vi nog hålla för oss själva tills vidare. Om du som läsare har idéer är du välkommen med förslag.

Vi har emellertid ett närmast gigantiskt problem och jag menar att det är just demokratin. Det sägs att demokratin är det minst dåliga sättet att utöva makt och det är det förmodligen så länge den inte blir totalitär. Den sägs att makt korrumperar och att fullständig makt lorrumperar fullständigt. Det finns mycket som talar för det. Se upp för demokratins avigsidor.  Förstå, urskilj och säg ifrån! Protester av olika slag som motförslag, reservationer, informella samtal och särskilda skrivelser hör till demokratins grundförutsättningar. Finns inte sådant på plats är risken för maktmissbruk uppenbar. Det gäller såväl på nationell som lokal nivå. Vi har alldeles på tok för mycket av slappa beslut inom kyrkan.

När det är sagt vill jag ta det ett steg längre genom att säga att demokratin inte alls borde vara ett kyrkligt styrelseskick. Det ska underkännas i grund. Gör om Kyrkoordningen i grund är Frimodig kyrkad förslag. Kyrkan borde, menar jag, styras av Bibeln, Bekännelsen och Biskoparna.

Idag är det Askonsdag. Den inleder 40-dagars fastan. Nu handlar det om kamp, lidande och död. Jag tycker mig förstå att dessa komponenter hör till livets förutsättningar. Det är makter som ska hanteras och det är makter som kännetecknar kyrkan i världen. Det är då vi behöver Frimodig kyrka.

3 kommentarer:

James Kenny's Blogspot sa...

Is it democracy or Theocracy that is needed?

Marie sa...

Till er som arbetar med motioner till kyrkomötet:
1. Medlemsfrekvensen närmar sig snabbt 50% av svenskar som är medlemmar i Svenska kyrkan. Varför minskas inte antalet delegater till hälften?
2. Varför ska människor med förtroendeuppdrag inom kyrkan ha betalt?Förlorad arbetsförtjänst är en annan sak, men frivilligt engagemang i församling, stift och rikskyrka bör vara Obetalt!

Anonym sa...

Med uppmaningen från f. Håkan Sunnliden at vi ska "säga ifrån" så kommer frågan: Varför har Kh Pär-Magnus Möller anställd en "kommunikatör" för Värnamo församling? Ingår det inte Kh och prästernas arbetsområde att vara "kommunikatörer"? Det börjar stinka "propagandaministeriet" över det hela! Tror inte Kh själv på sin kallelse att förmedla "the Faith once given"? Eller kanske Kh Möller's egen tro är så klen och torr som fnöske? Kanske tror Kh att Värnamo församling har tillgång till en aldrig sinande ymnighetshorn av pengar varifrån man kan pyttsa ut pengar till allehanda dumheter som "kommunikatörstjänst"?

Tydligt har det blivit att ansvar kan inte utkrävas längre, vare sig på riksplan eller lokalplan. f. Håkan, jag som Kristen och smålänning är, inser att Svk har hängett sig till att vara en sossemyndighet, precis som Sofia Lilly Jönsson beskrev det. Och inte nog med det; den agerar med "agitprop" som betalas med vad som medlemmarna lägger i kollekthåven. Tack och lov att det finns "Cellkyrkan" i Värnamo. Kanske en dag med Herrens nåd kommer Cellkyrkorna i Svea rike att ta över från den döda Svk förkunnelsen av ett evigt liv, ett liv som Jesus Kristus har köpt oss med Hans blod.