måndag, mars 07, 2016

Pastorsutbildningen i Nepal

I februari månad var Hans Sundberg i Nepal tillsammans med Hans Lindholm för att ta nästa steg för pastorsutbildningen i Nepal. Här om dagen fick jag följande rapport från Hans Sundberg och jag återger den här med tanke på det intresse som många av er har visat oss, inte minst från Värnamo pastorat,

Vi har haft flera sessioner i Hetauda, Nepal sedan vi startade vårt arbete 2012. Här har över sextio pastorer och församlingsledare deltagit. Vi har undervisat de historiska böckerna i GT, evangelierna, Apostlagärningarna, Paulus liv och brev samt läroutvecklingen i den första kyrkan. Vi har varit noga med grupp-reflekterande tid och vi har alltid avsatt mycket tid för bön och lovsång.
Nu har pastor Raju Sundas, som är apostolisk ledare för Hosanna med alla dess förgreningar (t.ex. Barnhemmen där bl.a. Out of Ashes och Love Nepal ingår som två av sju-åtta olika samarbetspartner mot sexslaveri), meddelat att de avbryter bibelutbildningen som vi arbetat med tillsammans. Detta sker för övrigt också med det "Bible College" som bedrivits tillsammans med Touching Asia. I Hosanna har man istället valt att fokusera på de elever som gått Bible College och samla dem from hösten 2015 till åtta olika regionala träffar med intensiv bibelutbildning.Vi kommer att sakna samarbetet men inser att Raju och Hosanna måste välja väg mitt i ett brinnande väckelsearbete med många öppna dörrar.

PLT har valt att fortsätta arbetet, men med nya deltagare och nygamla medarbetare! Vi har bett Saritha och Mankaji Tamang,som vi tidigare haft ett mycket gott samarbete med, att leda projektet i Nepal.

I februari 2016 reste Hans Lindholm och undertecknad till Dhulikhel, cirka tre mil öster från Kathmandu där den nya träningen startat. Vi har förstås även inbjudit de pastorer/församlingsledare som deltagit i Hetauda, men som inte är en del av Hosannas församlingsrörelse. Ett antal har visat intresse att delta och göra färdigt sin bibelkurs. Tyvärr kom ingen av dessa att delta i denna kurs, men vår inbjudan står kvar.

Av de 58 pastor, församlingsledare och ledare som nu deltog är de flesta församlingsledande. De kommer från olika platser i Nepal bland annat från: Sirlai, Gorkha, Surkhet och Kathmandu. Dessa pastorer leder glädjande nog flera församlingsplanteringar utifrån olika kristna sammanhang.

Vår undervisning var detta kurstillfälle inriktat på Johannes författarskap i Nya Testamentet, det vill säga i första hand Johannes evangelium och Uppenbarelseboken. Vi berörde Johannes brev också men behöver lyfta dessa mer framöver för att göra dem rättvisa.

Som förberedelse inbjöds alla deltagare att läsa Johannesevangeliet och Uppenbarelseboken tre gånger vardera med penna och anteckningsbok. Så kunde de förbereda kursdagarna.

Vi började söndag e.m. med introduktion, middag och ordentlig presentation av var och en. Glädjande nog utgjorde kvinnorna en tredjedel av deltagarna.

Tyvärr var det väldigt kallt på nätterna men vi var väl förberedda och därför köpt in extra varma sovsäckar till alla deltagarna.Varje dag började sedan med en varm kopp te och något att äta. Måndag till och med fredag föreläste Hans och jag. Särskilt viktigt har Johannes skildring av Jesus varit. Jesus är "Ordet", "Guds Lamm", "Vägen, Sanningen och Livet" och så vidare. Föreläsningar varvades med frågor och samtal om dessa.

Varje dag har vi haft cirka två timmars gruppreflektioner och personlig förbön. Här har vi sökt hitta en form i vilken kunskapen enkelt kan föras vidare genom studium, dialog och bön. Enkelt uttryck så arbetar varje grupp med ett textavsnitt. De läser detta, ställer minst två frågor till texten: "vad sa texten till dem som hörde den första gångerna?" Och ."vad säger samma text till oss idag". Vi hade också kompletterande frågor som vi lät varje grupp arbeta med. Till exempel fick deltagarna en dag arbeta med frågan om vilken församling i Uppenbarelseboken 2-3 beskriver den kristna kyrkan idag i Nepal. Kvinnor och män arbetar tillsammans och söker fördjupad kunskap och förståelse.

Denna enkla modell fungerar mycket väl, både på vår kurs och ute i fortsättningsarbetet. Vår vision är ju nämligen inte bara att ha detta projekt för de som deltar utan att varje kursdeltagare samlar, till exempel femton andra ledare och undervisar dem. Då sker en snabb multiplicering av fördjupad bibelkunskap. Och det är vad vi önskar ska ske!

Vi kommer att ha dessa kurstillfällen ungefär var fjärde månad i några år tills hela Bibeln, ledarskapskurser och pedagogiken är genomgången.

Hans S.


2 kommentarer:

James Kenny's Blogspot sa...

Hej Hakan, ar intresserad av att veta vilken svar eleverna i Nepal gav, vilken forsamling i uppenbarelse boken likna mest forsamlingen i Nepal just nu? Gud välsignar Er, James

Håkan Sunnliden sa...

Hej James, Hoppas allt är bra med dig. Jag hörde att Ann-Marie är i Sverige, men jag har inte träffat henne. Intressant fråga du ställer; jag vet inte och Hans S är i Indien. Kommer jag ihåg ska jag fråga honom.