söndag, april 10, 2016

3 veckan i Påsk

Det är viktigt att förstå den tid vi lever i och hur den påverkar Svenska kyrkan. I morgon fortsätter jag skriva om detta, men idag på den gode Herdens söndag vill jag publicera ett predikoutkast om än från första årgången. Söndagen handlar om Jesus, men också om de som tjänstgör i hans ställe. Vi har hört många predikningar om denne herde så därför tänkte jag i stället försöka se det hela ur fårens perspektiv. Fårfållan var ett inhägnat område av t. ex sten eller taggigt ris. Fåren som kunde ha olika ägare samlades i fållan till kvällen och en vakt sattes ut vid den enda grinden. När en herde kommer öppnar vakten grinden och herden lockar på sina får. Fåren känner igen just sin herdes röst och herden känner igen fåren. Så kan fåren samlas ihop och herden leder dem ut på bete.

1. Den som går in genom grinden är fårens herde
a) Jesus är den gode herden, men han är också grinden så att hans underherdar måste gå genom honom. Fårahjorden tillhör Herden och underherdarna måste ha särskilt tillstånd för att nå hjorden.
b) Varje människa behöver identitet och tillhörighet. I. Varje kristen behöver förstå att hon ägs av Jesus. Det är hos honom hon har sin identitet. Det är han ensam som äger fåren. II. Tyvärr finns det många andra som vill lägga beslag på dig och din röst. Jesus kallar dem för tjuvar för att de försöker lägga beslag på dig. De kommer för att stjäla, slakta och slutligen förgöra. III. Många människor lever onödigt som ”får utan herde”.
c) Den judiske sociologen Aaron Antonovski talade om KASAM. Vi behöver vara delaktiga i ett större sammanhang där vi kan växa och utvecklas. Det är din uppgift att urskilja, inte bara vem som är din herre utan också vilket sammanhang (fårfålla) du faktiskt lever i och av.

2Fåren följer herden därför att de känner igen hans röst
a) Varje människa behöver lära känna Jesus som Herren. Fåren känner igen hans röst därför att de tillhör och älskar varandra. De hör samman ungefär som barn hör samman med sina föräldrar. Var för sig är barnen fria individer, men där finns ändå en tillhörighet. Föräldrarna ska inte och behöver inte binda barnen till sig. Tvärtom uppmuntra dem ta eget ansvar, gå ut i tjänst och bilda nya familjer. Och ändå hör de nära samman. Barnen känner inte bara igen föräldrarnas röst utan känner också deras vilja.
b) Ungefär så behöver människan få lära känna Jesus. Tyvärr är det alltför många som inte känner Herren, helt enkelt därför att de inte tillhör honom. Den gode Herden känner sina får, men fåren behöver också få lära känna honom.
c) Som kristna förstår vi att Jesus ensam är den gode Herden som alltid är hos oss, alltid visar oss uppmärksamhet och omsorg, alltid vill oss allt gott. Han känner oss sådana vi är. Han kom villkorslöst till oss och vi tog emot honom och lärde känna honom.  

3Han ska gå in och han ska gå ut, och han ska finna bete
a) Det var den gode Herdens sak att leda fåren i enlighet med Ps 23, se veckans psaltarpsalm. Men vad betyder det i praktiken?
b) Varje människa behöver inte bara ett sammanhang utan också vård, föda och vägledning. Den gode Herden skänker dig allt detta i fullt mått. Vi har särskilt under passionstiden hört om hur Jesus led för orättfärdiga, men efter Påsken öppnades våra ögon. Jesus gav sitt liv för oss. All förkunnelse … allt gjorde han för oss och allt skrevs ner för vår skull.
c) När vi firar HHN, hans åminnelse får vi del av hans goda. Du får inte alltid det du vill, men du får det du bäst behöver. Värnamo kyrka ska vara som en fårfålla. Här ska vi finna det vi behöver. Härifrån ska vi gå ut mättade av hans goda, följa Jesus och tjäna honom med glädje.

Inga kommentarer: