tisdag, april 19, 2016

Måndag i Värnamo

Det är visserligen tisdag i dag, men det var sent i går vi kom hem, syster Kerstin och jag.  Det var en tröttande resa och det är skönt att vara hemma igen. Bäst i dag är förstås att Kari är hemma igen.  Hon kom från Nepal i söndags och nu har vi mycket att berätta för varandra. Men det får nog bli allt eftersom då varje dag har sina bestyr.

Nu har jag läst igenom ett antal tidningar och kan konstatera att Mehmed Kaplan tvingats avgå. Jo, det kunde man gissa sig till efter det i och för sig berättigade mediadrevet. Men här ser vi nu resultatet av globalisering,  mångkulturalism och identitetspolitik, vår tids nya och mycket svåra utmaning. Nationsgränserna får allt mindre betydelse även om svenskarna nu försöker stoppa flyktingar från att komma hit. Men även om flyktingarna hindras att komma i fysisk mening kommer de fortsätta att komma hit via media.

Om vi nu har ett slag av västerländsk humanitär demokrati varför ska då inte muslimerna inklusive de mer radikala få rösta in någon representant? Spelar det ur demokratisk synvinjel någon roll om vederbörande kommer från en annan kultur och har andra värderingar än vi?

Både Kari och jag har i veckan som gått mött människor med helt annan bakgrund än vi själva, från Nepal och Albanien. Underbara människor som visar oss respekt och tolerans, ja, jag vågar säga kärlek. Vi har genom flera besök i Nepal och Albanien fått vännet för livet. Och som jag själv är så medveten om; det var hinduer som räddade mitt liv. I grund är vi alla människor.  Men vi lever i olika kulturer, har därför olika värderingar och uppfattar världen på olika sätt. Nu kommer detta in i Sverige och inga gränsvakter i världen kan hindra det. Och alla batonger, pistoler, stängsel och handfängsel tjänar ingenting till.

Det är på något sätt fortfarande måndag i Värnamo.

Inga kommentarer: