torsdag, maj 05, 2016

Kristi Himmelsfärds dag

Kristi Himmelsfärds dag                         Apg 1:1-11                         II årg


1. Gav dem många bevis på att han levde … då han talade om Guds rike
a) Det finns nio olika berättelser om hur Jesus visade sig, en gång visade han sig för fler än 500 personer. Han visade sig för dem och talade om Guds rike … De kände igen honom i det han sa, på sättet han bad och bröt brödet. De uppfattade gemenskapen
b)Hur ska vanligt folk kunna känna igen Jesus? Det går inte på annat sätt än genom tron men vi kan som lärjungar umgås med honom genom undervisningen, bönerna, brödsbrytelsen och gemenskapen.
c)Vi som regelbundet lyssnar till Bibelns texter, läser Ordet ska veta att vi kan fördjupa vår gemenskap med Herren genom att fördjupa oss i Skriften. Bibeln är som ett hav där bokstaven är ytan och djupen Anden. Den som inte känner Skriften, känner inte Kristus, sa kyrkofadern Hieronymus.

2. Är tiden nu inne då du skall återupprätta Israel?
a) När de nu övertygats om att Jesus är uppstånden, att han är Herren och han talar om Guds rike är frågan oundviklig. Och Jesus avvisar den inte helt. Han säger att de inte kan få veta vilka tider och stunder Fadern har bestämt, men att den helige Ande ska komma över dem, det vill säga som ett förskott.
b) Israel väntade på befrielse och upprättelse konkret men kunde inte förutse Pingstdagen
c) Jesus hade talat med dem om Guds rike och säkert citerat Jer 31 och Hes 26. Den helige Ande är Guds sätt att ge oss nya hjärtan och så göra att vi får del av allt Jesus är och har gjort för oss

3.     De såg hur han lyftes upp i höjden
a) Det är viktigt att de såg Jesus. Han inte bara försvann utan de såg att han lyftes in i Guds härlighet. Och även om de inte kunde se igenom molnet visste de att Ps 110 nu gick i uppfyllelse. I evangeliet heter det att ”de föll ner och hyllade honom och återvände sedan till Jerusalem under stor glädje. De såg inte att han försvann utan hur hans regeringstid börjar. De förstod att Han nu fick platsen på Faderns högra sida.
b) Även om människor idag inte vare sig ser eller förstår, sitter Jesus på Faderns högra sida och regerar genom evangelium, manar gott för oss alla och lider med oss. Det är bara genom att ta emot Jesus som Herren genom tron vi kan ”se” honom.
c) Som kristna vet vi att Han regerar eftersom han regerar i våra hjärtan. Han talar till oss, tröstar, renar våra samveten, ber för och leder oss på rätta vägar. Vi kan dagligen och stundligen känna igen honom och tala med honom, lyssna till honom och idag ta emot honom helt och fullt i den måltid vi strax ska duka upp. 

Inga kommentarer: