söndag, augusti 27, 2017

Bibeln har rätt

Det händer rätt mycket på en helg. I går var det två festligheter och en match. Det blev till att springa emellan. Bostadsrättsföreningen fyllde femtio år i går så styrelsen hade beslutat om fest. Det sattes upp ett tält, det grillades och musicerades, Men eftersom Bajen spelade borta mot AFC Eskilstuna samma tid fick jag springa emellan. Matchen slutade 0-0 så det var knappt värt mödan. Jo, det var det nog trots allt. Det var fullsatt på läktaren i Eskilstuna, 7 500 personer och man räknade d´till ungefär 5 000 Bajare! Men, som sagt, tyvärr, 0-0. Men Eskilstuna har gjort det bra de senaste matcherna. Det ska v inte ta ifrån dem. Undrar om det räcker för dem och om de klarar sig kvar i Allsvenskan. Skulle inte tro det. men osvuret är bäst.

Sedan, kl 19, var det bröllopsfest. Alf och Viktoria tog emot det heliga sakramentet. Sakramentet? Ja, det finns olika uppfattningar om äktenskapet är ett sakrament eller inte. Med tanke på utvecklingen inom Svenska kyrkan vill jag nog tro att äktenskapet är ett sakrament, - minst en sakramental handling. Sett ur kristen det vill säga sett ur biblisk synvinkel eller sett ur Paulus'  synvinkel. Den hemlighet, grekiska mysterion, som ligger i sakramentet är stor, skriver han i Ef 5:32. Jag förmodar att han har rätt och Svenska kyrkan fel. Min tolkningsmodell säger för övrigt alltid att Bibeln har rätt och Svenska kyrkan har fel. Ibland är livet enkelt.

Annars har det i hög grad varit en vilodag. Skönt, riktigt skönt. I morgon sätter arbetet igång igen.Arbetet? Är inte du pensionär? Jo och det är just därför jag har möjlighet att arbeta igen. Som jag berättat förut håller jag på med en bok om Ralph W Neighbour. En uppdaterat variant och skriven i ett kyrkohistoriskt perspektiv. Mycket spännande. Kyrkohistorien kan berätta att det alltid funnits en majoritet inom kyrkan och följaktligen en minoritet. När man studerar den visar det sig att det alltid har varit majoriteten som har kättarförklarat minoriteten. Det är alltid majoriteten som menar att minoriteten är sekterisk. Intressant samtidigt som det är föga förvånande. Jag intresserar mig en boken för minoriteten och förskräcks över hur majoriteten har behandlat minoriteten. Jag skäms faktiskt och skriver gärna en bok om det. Men det får bli i morgon.

I kväll blir det att se på Agenda. Det rör på sig bland Moderaterna och det ska bli mycket spännande att se hur det hela utvecklar sig. Blir det tre block fortsättningsvis? Eller ska de gamla ställningar, den gamla blockpolitiken cementeras ytterligare? Jag tror jag hoppas på det första alternativet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst äktenskapet ett sakrament - liksom nattvarden, dopet, konfirmationen, visningen, bikten och de sjukas smörjelse. Man kan ju lägga till dock att Viktoria och Alf inte endast tog emot sakramenten utan också gav det till varandra.

Jonas M